Tanjug
Milorad Dodik

Ovo je bio skup ljudi posvećenih potrebi da se pošalje poruka mira i stabilnosti, da se iskaže potreba da se sarađuje među ljudima i verama i da Republika Srpska predstavlja tu zajednicu koja može da obezbedi tako široku platformu za saradnju na tim pitanjima.

Poruka je ovo sa svečanog prijema u Banjaluci povodom stupanja na dužnost novog predsednika Srpske Milorada Dodika na kojem se okupilo oko 1.000 zvanica među kojima su bili i patrijarh srpski Porfirije, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i brojne druge javne ličnosti iz Srpske i regiona. Zanimljivo je da su goste zajedno sa Dodikom dočekivali i bošnjački i hrvatski potpredsednici Srpske, Ćamil Duraković i Davor Pranjić, što je svakako bio još jedan od motiva da sa skupa bude poslata poruka zajedništva i mira.

Premijerka Brnabić poručila je da će Srpska u Srbiji, njenom predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi imati oslonac i stub da pomogne kada treba.

– Kad ima za Srbiju, ima i za Srpsku – naglasila je Brnabićeva i dodala da je raduje što ima priliku da u novom mandatu nastavi saradnju i da se grade specijalne veze Srbije i Srpske.

Ona je navela da je predstojeći period izazovan, da će nastaviti sve projekte koje su pokrenuli u prethodnom periodu kao što su auto-put od Beograda do Sarajeva, aeredrom Trebinje i hidroelektrana Buk Bijela.

– Srpski narod je narod koji u ovom trenutku na Balkanu stoji kao čuvar međunarodnog prava – navela je Brnabićeva.

Istakla je da i će u mandate novih vlada Srpske i Srbije početi izgradnja Memorijalnog centra u Donjoj Gradini.

Patrijarh Porfirije poručio je da u ovim turbulentnim vremenima nije lako biti predsednik Srpske, ali da on treba da gradi mir i jedinstvo.

– Mir je naravno najvažnija vrednost, uslov bez kojeg se ne može funkcionisati. Uvek je bio skupocena vrednost i uvek je bio dovođen u pitanje – istakao je srpski patrijarh.

On je ukazao da se vide nesporazumi na sve strane, ali da su zato svi pozvani da učestvuju u izgradnji mira.

– Iluzija je misliti da možemo rešavati globalna pitanja, ali smo pozvani da učinimo sve da mesto na kome se nalazimo ispunimo mirom – rekao je patrijarh Porfirije.

Milorad Dodik je rekao da je Srpska pokazala da ima svoje mesto i ulogu, ne samo u današnje vreme, već kroz dugu istoriju kao trajna politička i teritorijalna zajednica srpskog naroda na ovim prostorima.

Viškoviću mandat

Dosadašnjem premijeru Srpske Radovanu Viškoviću poveren je novi mandat za sastav Vlade Republike Srpske. U njegov kabinet bi kadrove moglo dati više od pet stranaka. Želju da dobiju ministre izrazili su DEMOS, SP, US i NPS, a u vladajuću koaliciju vraća se i DNS koji je godinu dana bio opozicija, a vrlo verovatno i SPS. Izvesno je da će jednog ministra dobiti i koalicija sarajevskih stranaka. Imajući u vidu ustavna ograničenja prema kojima u vladi mora da bude osam Srba, pet Bošnjaka i tri Hrvata, kadrovska kombinatorika, očekuje se, neće biti nimalo laka. Vlada bi trebalo da računa na podršku 53 od potrebna 42 poslanika u Narodnoj skupštini RS.