RTRS
Narodna skupština Republike Srpske

I pored silnih pritisaka i najava apelacija iz Sarajeva, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti. Reč je o zakonu koji je usvojen u prvoj polovini godine, ali su ga osporili, prvo Kristijan Šmit, sa pozicije visokog predstavnika BiH, a zatim i Ustavni sud BiH. Parlament je usvojio novi zakon, a pojedini sarajevski političari već su najavili da će ga osporavati pred Ustavnim sudom BiH.

– Ustavom BiH izvršena je podela javne vlasti entiteta i institucija BiH, a Ustavom Republike Srpske propisano je da Republika uređuje i obezbeđuje, između ostalog, svojinske i obligacione odnose i zaštitu svih oblika svojine, ali ranije nije donesen zakon koji precizno definiše nepokretnu imovinu koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti. Reč je o nepokretnoj imovini koja je upisana kao svojina subjekata u javnim evidencijama o nepokretnostima, za čije je vođenje nadležna Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove – rečeno je u obrazloženju zakona.

Iz Banjaluke poručuju da Narodna skupština jedina ima pravo da kroz zakonski okvir odlučuje o imovini Srpske.

– Negodovanja u Sarajevu, potpomognuta delom međunarodne zajednice, ne mogu da izmene Ustav BiH i Dejtonski sporazum, kojima je pitanje imovine rešeno – poručili su zvaničnici Srpske.