RTRS
Narodna skupština Republike Srpske

Usvajanje Zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske u Narodnoj skupštini RS izazvalo je histeriju u Sarajevu odakle su političari i intelektualci pozvali OHR da hitno “stane ukraj” potezima Banjaluci, a mogli su se čuti i pozivi da “vojska izađe na ulice” i zaustavi, kako tvrde, “državni udar iz Banjaluke”. Zakon je u parlamentu usvojen dvotrećinskom većinom glasova. Uz poslanike vlasti, za je glasao i deo opozicije, čime je u velikoj meri manifestovano jedinstvo srpskih političara u odbrani od, kako ističu, neustavnih odluka institucije koja bi trebalo da bude čuvar Ustava BiH. Kap koja je prelila čašu je odluka dela sudija da promene pravila rada Ustavnog suda BiH prema kojima bi ubuduće bilo moguće i zasedati i donositi odluke bez prisustva sudija izabranih sa teritorije Republike Srpske. Delovanje Ustavnog suda nailazi na kritike u Srpskoj, jer se odluke štetne po Banjaluku usvajaju preglasavanjem. Poslednja kojom je Srpska eliminisana iz Ustavnog suda naišla je na žestok odgovor.

– Ne treba upadati u paranoju koju nastoje da nametnu zato što iz Sarajeva prete da će izvesti vojsku? Koju vojsku? Ko učestvuje u Oružanim snagama BiH? Ima li Srba tamo? Ima, kao i Hrvata, Bošnjaka. Kao i u policiji – poručila je srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Veći deo političara i eksperata u Banjaluci ne očekuje ni da će, nakon poslednje odluke skupštine reagovati Kristijan Šmit, niti da bilo ko može da “izvede vojsku na ulicu”.

– To su budalaštine. Prvo, vojska u BiH uopšte nije organizovana na način da joj neko može narediti da izlazi na ulice i upotrebi silu protiv bilo koga. A drugo, još važnije, svaka odluka za podizanje vojske podrazumeva da za to moraju glasati i srpski predstavnici u zajedničkim organima, što praktično znači da od toga nema ništa – kaže za “Vesti” pravni ekspert blizak vladajućim krugovima u Banjaluci.

Suština zakona

Suština zakona usvojenog u parlamentu je da je zabranjeno institucijama u Srpskoj i ovlašćenim licima da sprovode odluke Ustavnog suda BiH. Svako ko postupa po tom zakonu, a nađe se na udaru represivnih organa iz Sarajeva, biće zaštićen. Dakle, ako neki direktor odbije da provede odluku Ustavnog suda, što je po zakonima u BiH krivično delo, ako ga neko iz Sarajeva pokuša uhapsiti, njega će zaštiti organi RS.

2 COMMENTS

  1. Da, da, digo se neki petao da ce njegove koke da snesu granate protiv RS!? Kukuriku na digitalnoj livadi mozga…

  2. Na zalost – od ovoga nece biti nista. Ovo je samo kozmetika koja moze da RS dovede u zestoke probleme. Ne ide se Mile glavom kroz zid. Veliki su problemi u Banja Luci. Stanivukovic je podigao narod. Nema to veze sa ovim zakonom ali da je RS u problemima – bojim se da zaista jeste. Tu Srbija zbog stacioniranih Nato trupa ne moze nista da ucini. Podrska da, ali ne ona koja je u ratu bila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here