M. Stanković
Godinama podučava mlade: Hadžinica za svakoga imala strpljenja

U Osnabriku, u Crkvenom domu Sveti knez Lazar, svake nedelje posle liturgije profesorka Marija Mrdović deci predaje maternji jezik i istoriju organizuje, dok je nastava veronauke i folklora pod rukovodstvom Biljane Dabić. Prošle nedelje se, radu sa decom i roditeljima pridružila i Hadži Radenka Petrović, među našim ljudima u Osnabriku i Hamburgu poznata kao Hadži Mica. Njih tri su organizovale akciju šaranja uskršnjih jaja specijalnom tehnikom koju godinama primenjuje Hadži Mica i nesebično prenosi svoje znanje svima koji požele.

Prethodnih godina, o čemu su i “Vesti” u više navrata pisale, Hadži Mica je zainteresovanima održala u osnabričkoj parohiji nekoliko kurseva, a takođe i u Hamburgu, pri hramu Svetog Arhangela Mihaila, kao i u svom domu u Minsteru uz podršku supruga Hadži Neđe.

Ovog puta bilo je više od 50 učesnika, jer su uz decu i roditelji prionuli poslu. Biljana Dabić nam je opisala ceo događaj:

Puna sala doma Sveti knez Lazar

– Početkom Velikog posta smo se tetka Mica i ja dogovorile da jedne nedelje, uz popodnevno druženje, organizujemo obučavanje u tradicionalnom šaranju jaja. Trebalo je pripremiti osim jaja, vosak i šaraljicu. Sve je bilo lako nabavati osim šaraljice, ali za to se pobrinuo Hadži Micin suprug, Hadži Nedeljko Petrović koji je svojeručno izradio 55 komada i nijedan nije vratio kući.

Svi u sali su brzo shvatili uputstva i sa oduševljenjem prionuli poslu. Oduševljenje je bilo još veće kada su neka jaja bila skuvana i ofarbana – priča Biljana.

Ona već godinama uči tehniku od Hadži Mice i već je dobro savladala, pa je sa sestrom Snežanom pomagala svima. Naravno, njih dve su stigle i da našaraju jaja i za sebe.

Pomagale svima: Sestre Biljana i Snežana

Od ranog detinjstva Radenka Petrović Mica (71) koja živi u Minsteru, a rodom je iz Šapca, usavršava drevnu tehniku šaranja vaskršnjih jaja voskom koju je naučila od svoje majke Vukosave.

– Potrebno je najpre nabaviti šaraljicu, koja može i da se napravi. To je čelično pero kojim smo nekada učili pisanje mastilom, zatim čist vosak koji se mora nagaraviti da bi ostavio vidan trag i boju za tekstil kojom se farbaju jaja – otkriva nam Hadži Mica.

Ona svake godine stotine šaranih jaja daruje crkvi i do sada je našarala više od 6. 000 komada.

Udružile snage: Marija Mrdović, Hadži Mica i Biljana Dabić

Profesorka oduševljena

Profesorka Marija je oduševljenje delila sa svima i tom prilikom nam je rekla:

– Prvi put sam se oprobala u ovome. Nije teška tehnika, samo je potrebno malo maštovitosti i želje. Takođe, mnogo mi je drago što sam upoznala tetka Micu koja je zaista veliki majstor. Vrlo je talentovana, predana i bila je strpljiva sa svima nama. Bilo je poučno i nadasve zabavno. Zajedničke aktivnosti i učenje, kroz igru, o tradiciji nas međusobno povezuju i budi ljubav prema otadžbini. – ističe profesroka Marija.

Svako jaje malo remek-delo

Obraduje i komšije

Hadži Mica svake godine obraduje komšije i prijatelje koji Uskrs proslavljaju po gregorijanskom kalendaru.Ona i tada našara i ofarba jaja koja im pokloni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here