Youtube/N1
Mladen Šarčević

Ministar prosvete Mladen Šaršević rekao je za RTS da se danas desio propust prilikom projekta male mature i da su tri osobe ženskog pola učestvovale u tom lancu.

Mladen Šarčević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da su te osobe iz škole u Zemunu.

Kako je naveo, test je uzet, dat je drugoj osobi, snimljen i putem vajbera poslat osobi u medijima. Istakao je da su ljudi provereni i da je policija uradila svoj deo posla.

Šarčević je ukazao da je on govorio da je sam projekat male mature, zbog načina na koji se radi već osam godina, samo po sebi rizičan.

– Sve moje izjave do sada su bile da je mala matura mnogo loša i rizična a da je velika formalna. Ja sam zadesio ministarstvo koje nije ni pokušalo da uredi oblast mature. Moralo je 2012. da se to uradi. Mnogi koji kritikuju sada bili su u tim timovima – naveo je Šarčević.

Ističe da je projekat mature koji je zahtevan od Evropske komisije i IPA, da se uz veliku, obuhvati i mala matura. Međutim, kako ističe, deci se ne mogu promeniti pravila igre u toku igre i ako su počela po starom modelu tako moraju i da završe.

– Pre dve godine smo rekli da će se 2021. raditi neutralna matura gde je kompletno ocena eksterna, gde se menjaju ovi odnosi o kojima govorimo. I mi već imamo uslove, na leto ćemo imati 10.000 digitalnih učionica, sledeće godine još šest i imaćemo uslove da sledećeg proleća radimo po starom modelu ali kroz digitalni format – istakao je ministar.

Đacima je poručio da je mala matura ipak, ovakva kakva jeste, bolja nego da je nema.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here