ŠARČEVIĆ

0

 

Među prezimenima u Bosni, prema pravoslavnim šematizmima za period s kraja 19. veka, Šarčevića sa slavom Sv. Simeon Bogoprimac bilo je još u Dugom Polju (Derventa) i Tešnju.

 

Šarčevići naših čitalaca, kao i mnoge druge srpske porodice, potiču iz Ceklinske "župe", iz Šalje, te ih i zovu "Šaljani". Naselili su se u Veliku (plavsko-gusinjska oblast) posle Velike seobe, početkom 18. veka, kad je ova oblast počela da se prazni.

 

Oni su poreklom od nekog Čere, katolika, koji je "zbog krvi", utekao u Veliku, u Ivan-Polje. Tu se Čera oženio devojkom iz familije Živaljevića, prešao na pravoslavlje i stekao tri sina: Krta, Joka i Ivana od kojih se narodilo desetak bratstava sa oko dve stotine domova.

 

Bili su veliki borci i junaci u borbama sa Turcima. Slavili su "zimski" Nikoljdan, a prisluživali Sv. Simeona Bogoprimca, ali su neki odseljeni rodovi ovog sveca uzeli kao svoju glavnu slavu.

 

B E S P L A T N O

Istražite svoje poreklo

 

Poštovani posetioci sajta,

 

Ako želite da saznate odakle i otkad potiču koreni vaše porodice i kako je nastalo vaše prezime, “Vesti“ će vam to omogućiti – dovoljno je samo da pišete na našu e-mail adresu – redakcija@vesti-online.com

 

Osim osnovnih podataka o sebi – ime, prezime i adresa, potrebno je da navedete što više vama poznatih činjenica o svojoj porodici i zavičaju: OBAVEZNO odakle potiču vaši preci i koja vam je krsna slava, a zatim, ako je moguće, i u kojim krajevima su živeli i žive delovi vaše šire familije, da li su menjali prezime i kada. Možete tražiti podatke samo o jednom prezimenu – vašem sadašnjem ili, za žene, devojačkom.

 

Obilje podataka vam garantuje i sadržajnu priču o vašim korenima. Odgovore će vam davati naši saradnici mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić, stručnjaci za etnologiju i etimologiju.

 

Molimo Vas da imate strpljenja, jer našim saradnicima treba vremena da istraže vaše poreklo. Podaci do kojih oni dođu biće odmah postavljeni na odgovarajuće stranice na portalu.

Odavde su se raseljavali u Polimlje, Hercegovinu i Bosnu. Šarčevića ima i u Srbiji, ali su oni drugog porekla i nesrodni sa familijom našeg čitaoca, mada bi se, u nekoj daljoj prošlosti možda i mogla pronaći eventualna srodnost među njima.

Evidentno je da su preci naših čitalaca to prezime dobili usput. Njihovo kretanje može da se prati preko Vlasenice, Sarajeva, Srebrenice, Maglaja i Tešnja, sve do Dervente i Gradiške. Kretanje smo utvrdili pomoću jednog od prezimena iz veličkog bratstva, potomaka Čere, Gojkovića.

 

Ovo prezime se nalazi svuda usput, paralelno sa Šarčevićima, a gubi se samo na jednom mestu, negde na Ozrenu (selo Boljanić), da bi se ponovo srelo sa Šarčevićima kod Dervente i Tešnja, sa istom slavom – Sv. Simeon Bogoprimac. Izgleda da se ova slava ustalila tek tu, u trouglu Derventa

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here