Youtube/Flash Pack
Šarena planina

Zadivljujuća Vinikunka je nezaobilazna atrakcija u Peruu, u svetu poznata kao Šarena i Duga planina, dok je lokalni žitelji nazivaju Planina sedam boja. Pripada Andima, a njene nijanse vode poreklo od minerala.

Konkretnije, ova neverovatna, živopisna stenska formacija planinskog lanca Anda nalazi se oko 60 milja jugoistočno od grada Kuska, na 5.200 metara nadmorske visine, na veličanstvenom glečeru Ausangate.

Jedinstvenost ovog mesta leži ne samo u lepoti pejzaža koji oduzima dah, već i u njegovoj neprocenjivoj geološkoj naturalističkoj vrednosti. Zato nije iznenađujuće što je Vinikunka jedno od 100 mesta koje časopis “Nacionalna geografija” izdvaja kao ona koja treba posetiti barem jednom u životu. Ono najimpresivnije je što se Vinikunka može videti u svoj svojoj lepoti, a izgleda kao ogromna slika akvarela.

Boje ove prirodne lepotice rezultat su sastava minerala koji su se taložili na planinskim zidovima tokom milenijuma. Naime, kako stručnjaci objašnjavaju, posle sudara tektonskih ploča, veliki broj minerala kao što su bakar, gvožđe, hematit i sumpor su se preklopili i stvorila se šarena planina kojoj danas svi možemo da se divimo.

Prelepi pejzaž je dugo bio zatrpan debelim slojem leda. Tačnije, pokrivale su ga glečerske kape koje su se istopile usled klimatskih promena, a na videlo je izašao tek pre 40 godina, otkrivajući potpuno novu lepotu. Prema istraživanju Kancelarije za kulturni pejzaž grada Kuska, nijanse Planine od sedam boja su posledica mineraloškog sastava.

– Pink boja je nastala mešanjem crvene gline, fangolita (blato) i peska. Beličasta boja je zbog kvarca, peščara i laporaca (čestice gline bogate kalcijum karbonatom). Crvena nijansa je sastavljena od gvožđa i gline koje pripadaju gornjem tercijaru, dok je zelena nastala zbog jedinjenja filita (sitnozrna, tankoškriljava stena sedefaste sjajnosti) i gline bogate fero magnezijumom. Zemljanobraon je proizvod fanglomerata, sastavljenog od stene sa magnezijumom koji pripada kvartarnoj eri. I, na kraju, senfžuta boja potiče od krečnjačkih peščara bogatih sumpornim mineralima – objašnjavaju stručnjaci poreklo šest nijansi, dok je sedma ostala nejasna, bar nama amaterima.

Što se tiče faune, u određenim periodima tokom godine putnici u okolini Vinikunke mogu videti brojne alpake i druge vrste kamila.

Najlepše u avgustu

Lokalno stanovništvo i turisti slažu se da je avgust idealan period godine za posetu ovog živopisnog mesta. Kako kažu, tada je sušan period, pa boje maksimalno dolaze do izražaja. Putnicima se savetuje da izbegavaju dane posle značajnih padavina (u decembru, januaru i februaru), pogotovo posle snežnih padavina zbog klizavog terena.

Napor za telo

Privučeni prugama raznih boja zbog mineraloškog sastava na padinama i vrhovima turisti već godinama dolaze na Vinikunku. Do razvoja masovnog turizma u ovom delu Perua došlo je 2010. godine. Da bi se stiglo do Vinikunka potrebno je dva sata vožnje od Kuska, pa oko pet kilometara pešačenja preko Kusipate ili tri i po sata vožnje kroz Pitumarku, pa sat do sat i po strme šetnje do brda (oko pola kilometra). Dolazak do vrha planine je prilično težak i moguć je samo uz specijalizovane vodiče, jer nedostatak kiseonika na velikoj nadmorskoj visini može biti izuzetan napor za telo. Zato je i razmak između dve rute najmanje osam sati.