Sarkozi (ni)je zapretio izlaskom iz evrozone?

0

 

Šakom o sto: Nikola Sarkozi

 

 

Zamenica portparola nemačke vlade Sabine Hajmbah je, međutim, opovrgla tvrdnje da je Sarkozi izneo tu pretnju. "Te tvrdnje su neosnovane", ukazala je ona.

"El Pais" je objavio da je Sarkozi izneo tu pretnju na sastanku lidera Evropske unije u prošli petak. List se pozvao na komentar premijera Španije Hozea Luisa Rodrigeza Sapatera, dat u sredu članovima njegove socijalističke partije, što su preneli izvori koji su prisustvovali tom sastanku.

Sarkozi je, kako je preneo taj španski list, pozivajući se na jedan izvor, tražio da se "svi obavežu da će pomoći Grčkoj…ili bi, u suprotnom, Francuska mogla preispitati svoje učešće u zoni evra".

Drugi izvor, koji je prisustvovao sastanku Sapatera i članova njegove partije, na koji se pozvao list, rekao je da je "Sarkozi lupio pesnicom o sto i zapretio da će napustiti evro…To je primoralo Angelu Merkel da odustane i pomoglo da se postigne sporazum".

Sapatero je tom prilikom rekao da su Francuska, Italija i Španija na sastanku u Briselu bile formirale zajednički front protiv Nemačke.

EU i Međunarodni monetarni fond su u prošlu nedelju dogovorili 110 milijardi evra (140 milijardi dolara) vredan paket zajmova za Grčku . Nemačka, koja će snositi dobar deo tog opterećenja, nije bila rada da se obaveže na učešće u tom planu zbog jakog protivljenja domaće javnosti.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here