RTS

Američki vazduhoplovni veteran doživeo je neverovatan šok kada je njegov „roleks“, koji je kupio 70-ih godina za 345 dolara, procenjen na 700.000 dolara.

Veteran, koji je bivši pripadnik vazduhoplovnih snaga SAD, primetio je dok je bio stacioniran na Tajlandu 70-ih godina da piloti komercijalnih aviona nose „roleks“ satove, pa je pomislio da se radi o dobrom brendu.

Nekoliko godina kasnije kada je odlučio da kupi sat, naručio je „roleks ojster kozmograf“ za 345,97 dolara, što je 1974. godine iznosilo jednu mesečnu platu vojnika.

Kasnije, kada mu je sat stigao, veteran je odlučio da je sat previše lep da bi sa njim ronio, pa čak i da ga nosi u svakodnevnim prilikama. Onda je odlučio da ga skloni na sigurno i stavio ga je u sef zajedno sa originalnom kutijom, pakovanjem i papirologijom.

„Roleks dejtona“, kako je sat poznat, veoma je tražen među kolekcionarima iz velikog broja razloga, između ostalih i zato što je Pol Njumen nosio sličan model u filmu Winning.

Međutim, sat koji je veteran doneo smatra se za stepen boljim, jer njegov model imao bolju otpornost na vodu zbog čega nosi oznaku „ojster“ (ostriga), što ga čini izuzetno retkim primerkom.

Pošto ga zapravo nikada nije nosio, na polećini kućišta je čak ostala čitava papirna oznaka sa serijskim brojem, koja najčešće vrlo brzo izbledi od nošenja. Osim toga, imao je originalno pakovanje i kutiju, zajedno sa savršeno očuvanom dokumentacijom.

Zbog svega toga, a i zbog povećane potražnje za tim modelom u poslednjih nekoliko godina, trgovac antikvitetima procenio je da bi sat mogao da dostigne cenu između 500.000 i 700.000 dolara.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime