Stručnjaci vam savetuju kako da sredite kuću tako da lako čistite i uživate u urednom okruženju…

-Vrlo često kupujemo stvari da bismo sebi dali privid nekog oblika životnog stila. Poistovećujemo se sa stvarima. Ako imamo te i te knjige, onda smo takvi i takvi. Reklame nam govore da, ako imamo to i to, bićemo srećni, uspešni i voljeni. Nažalost, nećemo. Mi nismo naše stvari. Mi smo ono što jesmo i nijedna stvar koju posedujemo ne može reći nešto drugo o nama – naglašava profesionalna organizatorka Kristina Zvonar Brkić.

1. Šta je uzrok nereda?
Uzrok nereda u našim domovim uglavnom nisu mala kvadratura, manjak vremena za spremanje ili loša organizacija, nego, uglavnom, gomilanje stvari. Mnogi su svesni te činjenice dok gledaju kuhinjski sto zatrpan svime što nema veze sa ručavanjem ili orman s kojeg vire kartonske kutije pune davno zaboravljene odeće.
Prilikom čišćenja sami sebe obmanjujemo da se rešenje nalazi u dobroj organizaciji pa kupujemo sve veće kutije ili tražimo efikasnije trikove za skladištenje. Međutim, prebacivanje stvari sa jednog mesta na drugo samo je privremeno rešenje i pitanje je vremena kad će problem nereda ponovo iskrsnuti.
PROČITAJTE JOŠ: NAJPOPULARNIJI STO NA INSTAGRAMU: fantastičan sto se pretvara u policu za 2 sekunde (IDEALAN NAMEŠTAJ ZA MALI STAN + VIDEO)

2. Održavanje privida
Zašto nam je tako teško da se odvojimo od stvari koje posedujemo upitali smo profesionalnu organizatorku Kristinu Zvonar Brkić. „Vrlo često kupujemo stvari da bismo sebi dali privid nekog oblika životnog stila. Poistovećujemo se sa stvarima. Ako imamo te i te knjige, onda smo takvi i takvi.
Reklame nam govore da, ako imamo to i to, bićemo srećni, uspešni i voljeni. Nažalost, nećemo. Mi nismo naše stvari. Mi smo ono što jesmo i nijedna stvar koju posedujemo ne može da kaže nešto drugo o nama“, naglašava organizatorka i autorka priručnika za samoorganizaciju “Vreme i Vi ‘na ti'”.

3. Odluka o pospremanju mora da bude vaša
Sa stotinama sati organizacije iza sebe i učešća u raščišćavanje tuđih domova, Kristina Zvonar Brkić će vam pomoći da ne upadnete u najčešće zamke spremanja, nego da raščišćavanje doma od stvari kojima dajete sentimentalnu ili statusnu vrednost bude što bezbolnije, ali istovremeno i vrlo efikasno.

Prvi Kristinin postulat generalke jeste da odluka o pospremanju mora da bude isključivo vaša jer, naravno, nećete biti efikasni ako vas neko drugi na to prisiljava. „Sami morate uvideti koju će vam korist spremanje kuće doneti. A dobićete mnogo“, ističe Brkić, „jer steći ćete dom u kojem se osećate prijatno, umesto da vas podseća na nedovršene poslove. Stvorićete svoje utočište – mesto za kvalitetno druženje sa porodicom i mesto za opuštanje.“

Ono u čemu se metoda naše sagovornice najviše razlikuje od metode svetski poznate organizatorke Mari Kondo, koja zagovara brzinsko spremanje po kategorijama, jeste to da generalno spremanje treba obavljati polako, korak po korak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here