pixabay.com

Prilikom korišćenja klima uređaja u automobilima, često činimo greške koje možda neće uzrokovati kvarove, ali koje bi mogle biti znatno efikasnije ispravljene.

Mnoge klime pate zbog nedovoljnog održavanja, pa kod određenih marki automobila filter klime treba zameniti već nakon pređenih 15.000 kilometara. Ovaj korak ne samo da će poboljšati efikasnost klime, već će takođe sprečiti rast plesni i bakterija, kako navodi Revija HAK.

Bolje je da pri ulasku u automobil prvo otvorite vrata i prozore, a zatim uključite klima uređaj. Ovaj jednostavan postupak može značajno smanjiti temperaturu unutar vozila. Nakon što se automobil prozrači, možete zatvoriti vrata i prozore i tek tada uključiti klima uređaj.

Za postizanje ravnomerne raspodele protoka vazduha, važno je da otvore usmerite prema gore, a ne prema putnicima. Idealno je koristiti otvore koji idu uz vetrobransko staklo. Na ovaj način, vazduh će efikasnije strujati kroz unutrašnjost vozila, pošto toplota ima tendenciju da se penje prema gore.

Neposredno nakon što uđete u automobil, korisno je da na nekoliko minuta uključite unutrašnju recirkulaciju vazduha, kako bi se brže ohladila unutrašnjost vozila. Nakon kratkog vremena, prebacite se na dovod spoljnog vazduha. Ovo će pomoći da se protok vazduha ravnomernije rasporedi, poboljšavajući efikasnost klime.

U nekim područjima, iako je leto, jutro može biti prilično hladno. Ipak, pametno je odmah upaliti klima uređaj. Ovo će sprečiti zamagljivanje prozora kada temperatura polako počne rasti, zaključuje Revija HAK.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here