Pexels
Ilustracija

Svađe ili nesuglasice su prirodni deo braka. Koliko god da volimo svog partnera, ljutimo se ili uznemirujemo jedno drugo, verovatno češće nego što bismo želeli da priznamo.

Možemo da izaberemo da ih „oduvamo“ jer znamo da su oni jedina osoba koja će nas voleti „bez obzira na sve“. Međutim, nikada nije prikladno koristiti jednu reč kada se svađate sa supružnikom, kaže bračna savetnica Debora Mekfeden.

„Reč na koju mislim je ‘razvod‘ kada jednom izgovorimo tu reč, ne možemo da je uzmemo nazad. Upotreba reči ‘razvod’ može imati štetan uticaj na vaš brak, što može prouzrokovati nepopravljivu štetu“, savetnik kaže „YourTango“. Pronašla je tri razloga zašto je reč toliko štetna za upotrebu tokom svađe.

Manipulacija

„Možda ubacujete reč ‘razvod’ u svoje argumente kako biste naterali svog supružnika da samo ućuti. Izgovarate reč, nadajući se da će se svađa završiti i da ćete dobiti svoj put i izbeći dalju diskusiju“, objašnjava Mekfeden.

Međutim, on tvrdi da je to čista manipulacija i da u tom trenutku možemo da dobijemo šta želimo, ali problem i dalje postoji i ponoviće se.

Izaziva stres i anksioznost

Razvod se našem supružniku oseća kao ultimatum, a ultimatume niko ne voli. Oni čine da se osećamo sateranim u ćošak zbog osobe koja bi trebalo da nas voli više od bilo koga na svetu.

„Kada izgovorite reč ‘razvod’, vaš supružnik bi mogao da zaključi da je za njega bolje da rizikuje da izgubi vašu ljubav, a možda i samu vezu.

Ovo izaziva stres i anksioznost za vašeg supružnika kada je u pitanju bezbednost i izdržljivost vašeg supružnika. bračni odnos“, upozorava savetnica.

Navodi vašeg partnera da razmišlja o razvodu

Kada naš supružnik čuje reč „razvod“ koja se koristi u našim raspravama, on to može čuti kao pretnju.

„Bez obzira koliko dugo ste u braku, ne bi trebalo da pričate o razvodu osim ako to nije tačno ono što nameravate da uradite. Ne koristite tu reč u žaru svađe kao pretnju da sebi obezbedite ‘pobedu’ prisiljavajući svog supružnika da odustane“, savetuje Mekfaden.

Pretnja razvodom nikada nije način za rešavanje problema u vezi. Ako koristimo tu reč svaki put kada se svađamo sa supružnikom, oni bi mogli doći do tačke u kojoj će pomisliti: „Hajde samo da prekinemo agoniju i da se razvedemo“.

Možda nam to nije bila namera, ali sada je to postalo realnost za koju nikada nismo mislili da će se zaista dogoditi.

„Prestanite da koristite ovu reč u svojim argumentima i počnite da radite na svojim problemima“, kaže savetnik.

Ponekad čak i jednostavne stvari mogu postati veliki problemi, ako izbegavamo da pričamo o njima kada se razgovori zahuktaju, ili ako pretimo prekidom veze ako ne dobijemo ono što želimo, prenosi Index.hr.

„Sve dok ste zajedno u vezi, biće trenutaka kada se nećete slagati. Svađe će se desiti, ali to ne znači da ćete se razvesti. Naučite kako da se borite i pravično rešavate sukobe. Ako vam je potrebna pomoć, pronađite dobrog savetnika koji vam može ponuditi smernice za bolji i srećniji brak“, zaključila je Mekfaden.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here