Savindan – srpska slava

0

 

Mlada profesorka Dopunske škole, Milica Kostić, je sa svojim učenicima, odmah posle intoniranja svetosasvske himne, oduševila publiku programom, dramskim prikazima i recitalom, a sve to na temu prvog srpskog prosvetitelja.

Nenad Šakota došao je sa celom porodicom: majkom Višnjom, suprugom Dijanom, decom Elenom i Milom, ali i ujakom Tihomirom Kolundžićem.
– Ovo je, na neki način slava svih nas, jer je naš prvi prosvetitelj duhovni ostac svih Srba, kaže Nenad i dodaje da se okružen zemljacima i našom decom, u Cugu osećao kao da nije u tuđini, već u rodnoj Hercegovini.

Novi domaćini

 

Domaćini slave u Cugu dogodine će biti desetogodišnji Kristijan Knežević sa rodteljima Slađanom, Krstinom i sestrom Anjom. Oni kažu da je za njihovo domaćinstvo ovo velika čast i da će se svojski truditi da tu ulogu obave na najbolji način.

Da je Sveti Sava zajednička slava svih Srba, a da su "naše porodične slave jedina svetkovina koja se održava i gaji samo kod Srba", napomenuo je u svom obaćanju i protonamesnik Dragan Stanojević.

On je pohvalio folkloraše i đake da i pored činjenice da su rođeni i odrasli u stranoj sredini, dobro vladaju srpskim jezikom i pismom, napominjući da je to posebno važno u tuđini "jer samo tako ćete postati kompletni ljudi".

– Ni najveći optimisti nisu očekivali ovoliko posetilaca na proslavi Savindana što nas, naravno, posebno ohrabruje i čini srećnim, kaže predsednik kluba domaćina Stanimir Stanković, a sa njim se slaže i koordinator folklorne sekcije Zoran Jovanović. Njih dvojica su inače, kao pravi domaćini, na vratima dočekivali, a posle i ispratili svakog gosta.

Valja reći i to da klupske prostorije u Cugu važe za jedne od najlepših među ukupno 55, koliko ih u vlasništvu imaju Srbi u "zemlji satova"

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here