Hram osveštala dva patrijarha

0

 

Posle đačke proslave koja je u nedelju obeležena tradicionalnom priredbom, u sredu je Sveti Sava u Hanoveru proslavljen molitveno, kao slava hrama koji nosi njegovo ime.

Sveštenik ponosan

 

Zadovoljstvo što su hram u kojem službuje gotovo 40 godina osveštala dva patrijarha ne krije ni sveštenik Milan Pejić.

– Posle pada Slavonije 1995. godine, patrijarh Pavle je odbio da putuje u Nemačku, pa je malo osvećenje (prvu liturgiju) 10. maja 1995. umesto njega obavio vladika niški Irinej, koji je sada izabran za patrijarha.

 

To je sticaj okolnosti, ali činjenica da su naš hram osvetila dva patrijarha ispunjava nas zadovoljstvom, tim pre što nije uobičajeno da patrijarsi osvećuju hramove u inostranstvu – rekao je za "Vesti" paroh hanoverski, prota Pejić.

Liturgiju je služio vladika srednjoevropski gospodin Konstantin, sa domaćinom protom Milanom Pejićem, gostom iz Brna ocem Josifom i đakonima Stefanom Jugovićem i Slavkom Bosančićem.

– Danas, kao u onoj pesmi "svuda gde ima i jedno srpsko dete slavi se i svetosavski venac plete" počeo je svoju besedu vladika Konstantin.

 

Nakon dužeg govora o značaju svetoga Save i njegovom doprinosu autokefalnosti Srpske crkve, vladika je s nekoliko reči vernike upoznao i sa izborom novog srpskog patrijarha, čime je mnoge, naročito mlađe vernike veoma prijatno iznenadio:

– Za 45. naslednika trona Svetoga Save izabrali smo vladiku niškog Irineja. Vi ga poznajete, on je 1995, umesto patrijarha Pavla obavio malo osvećenje ovog hrama, čije je veliko osvećenje pet godina kasnije obavio patrijarh Pavle. Sada SPC opet ima svog domaćina.

 

Uveren sam, a verujem i vi samnom, da je Irinej izabran božjom providnošću. Za dovođenje broda iz burnih talasa u mirnu luku potrebna je veština, upornost i nepokolebljivost, a ko te osobine poseduje njemu će i Bog da pomogne – rekao je između ostalog vladika Konstantin.

 

Hanover jedini

– Koliko je meni poznato hram Svetoga Save u Hanoveru jedini je srpski hram kojeg su osveštala dva patrijarha To nije bila ničija namera. Tako se dogodilo, po volji božjoj, a naši vernici u ovome gradu zadovoljni su što je tako – prokomentarisao je za "Vesti" vladika Konstantin.

Posle liturgije vladika je pričestio vernike koji su se pripremili za ovaj sveti čin, a zatim osveštao slavski kolač i prelomio ga sa kumom slave Nikolom Šunićem.

 

Za kuma iduće slave prijavila se Milica Stevanović.

Domaćini Nikola i Mira Šunić za sveštenstvo i sve prisutne poslužili su slavski ručak. Svečanu liturgiju ulepšao je i hor "Sveti Simeon Mirotočivi", koji je zajedno sa vernicima i sveštenstvom liturgiju počeo i završio Svetosavskom himnom.

 

Za nedelju, posle liturgije u Svetosavskom centru zakazana je narodna proslava Savindana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here