Savladali sve izazove

0
Aleksić i predstavnici pokrajinskih zajednica ispred austrijskog parlamenta
 

Savez Srba u Austriji je u 35. jubilarnoj godini postojanja imao mnogo više izazova od obeležavanja jubileja i sprovođenja neophodnih reformi oko kojih su se članovi početkom sezone gotovo jednoglasno složili.

Okolnosti s kojima niko nije računao isprva su usporili dinamiku rada na reorganizaciji, ali ubrzale mnoge druge procese, kroz koje se pokazalo da gotovo četiri decenije stare strukture itekako imaju i učinak za poštovanje, rezimirao je godinu na izmaku Zoran Aleksić, predsednik Saveza Srba u Austriji.

– Prolećne poplave koje su aktivirale ogroman broj udruženja i pojedinaca nisu iznenadile krovnu organizaciju srpskih zajednica i klubova u Austriji, jer je projekat na socijalnoj mreži – Humanitarna koordinacija, pokrenut tokom 2013. bio pravi potez – strukture Saveza su konkretno od prvih dana i u punoj saradnji s ostalim udruženjima, ali pre svega diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije i Bosne i Hercegovine i predstavništvom Republike Srpske učinile sve da bi pomoć stigla do onih kojima je najpotrebnija. Kroz ta iskušenja neki stavovi su se još više približili, razlike nestajale, a konsenzus oko najbitnijih pitanja postignut, što se najbolje pokazalo polovinom decembra na značajnom prijemu u parlamentu Austrije – naglasio je on.

S tim u vezi Aleksić je ukazao da je Rezolucija Srba u Austriji, dokument usaglašen prošle godine, predat predsednici austrijskog parlamenta Doris Bures, čime je utrt put za početak dijaloga koji se tiče svih ljudi srpskog porekla.

– Događaji tokom 2014. godine stavili su na test sve ono u šta smo ponekad i sami sumnjali – da li smo u mogućnosti da zajednički i koordinisano sprovodemo dogovoreno na teritoriji čitave zemlje i još bitnije, da li su naše strukture samo formalne ili imaju realan uticaj. Mislim da su najobjektivniji odgovor na to pitanje dali naši partneri – istakao je Aleksić.

Predsednik Saveza uputio je dnevniku "Vesti" i našim čitaocima čestitke i najlepše želje povodom novogodišnjih i božićnih praznika, uz poziv da se pridruže aktivnostima naših zajednica i klubova, ponavljajući dobro poznatu poruku s kraja 2013. godine "Sabornost, masovnost, matica, mudrost. Svi smo pozvani!".

Dolaze i studenti

Aleksić je rekao da sve veće uključivanje studenata i interes ostvarenih pojedinaca našeg porekla za aktivnosti Saveza predstavljaju najbolji je dokaz tog stanovništa.
"Sabornost, koju smatram za osnovni moto i svojevrsnu mantru obnove Saveza, daje svoje plodove, ali i donosi veliku odgovornost. Posle onoga šta je iza nas, smatram da smo spremni da se, u saradnji sa članovima udruženja koja žele partnerski odnos, predstavnicima matice, institucija i ministarstava postavimo na način dostojan jedne od najvećih krovnih organizacija srpskih udruženja u dijaspori uopšte – poručuje Aleksić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here