Vesti
Kulturno blago: Milica i Petar Kozlina već 19 godina organizuju SFF

Projekcijom filma “Šavovi”, u pet gradova i devet bioskopa, večeras počinje 19. Festival srpskog filma u AustralijI. Publika u Sidneju, Melburnu, Brizbejnu, Adelajdu i Pertu imaće privilegiju da gleda jedno od najboljih novih ostvarenja srpske kinematografije, dok će smotra filmova sutra početi i u Kanberi, gde će se na repertoaru najpre naći film “Ajvar”.

– Veliko nam je zadovoljstvo da najavimo da ove godine imamo izuzetno dobar program na Festivalu. Film “Šavovi” će obeležiti otvaranje u većini gradova. Ovaj film je na prestižnom Festivalu u Berlinu dobio nagradu za najbolji film u kategoriji “Panorama”, kao i drugu nagradu publike. Film je snimljen po istinitom događaju i privukao je veliku pažnju javnosti u Srbiji, ali i u dijaspori – najavljuje prvu ovogodišnju projekciju Milica Kozlina, direktor Srpskog filmskog festivala.

I narednih dana, sve do zatvaranja festivala 24. novembra, u Hojts bioskopima širom Australije biće prikazivani filmovi koji su istinska poslastica za ljubitelje sedme umetnosti.

– U selekciji filmova je ostvarenje “Taksi bluz”, romantična komedija režisera Miroslava Stamatova, kao i novi film čuvenog Gorana Markovića – “Delirijum tremens”. Takođe, veoma smo srećni što će se prikazivati i dokumentarac “Teslin narod” o našim ljudima u Americi. Ovaj film se našao među nominacijama za ovogodišnjeg Oskara za najbolji strani film. Naravno, tu je i “Ajvar”, priča o sudbinama naših iseljenika u kojoj može da se pronađe svako ko je napustio svoju zemlju i otišao da živi u inostranstvu. Svi filmovi su klasifikovani kao “MA 15+”, što znači da će moći da ih gledaju i tinejdžeri mlađi od 18 godina koji budu došli u pratnji roditelja ili drugih punoletnih članova porodica – kaže Kozlina.

Organizatori s ponosom naglašavaju da je SFF jedan od prvih etničkih filmskih festivala u Australiji.

– Sama činjenica da je Festival opstao već 19 godina mnogo znači. To je ogroman uspeh za koji veliku zahvalnost dugujemo svim našim volonterima, kao i našim dugogodišnjim sponzorima na čelu sa kompanijama “Beo Group”, “Beo Export”, “Vesti”, zatim “Hojts” bioskopima, SBS radiju, “Srpskom glasu”, “Setravelu”, a sada se priključio i “U-next”. Svi oni daju veliki doprinos da ovaj značajan događaj za našu zajednicu još više dobije na kvalitetu i popularnosti.

Za ovu godinu organizatori su pripremili i novitete koji će sigurno biti veoma zanimljivi za publiku.

– Na našem sajtu na adresi www.serbianfilmfestival.org.au, mogu se naći sve informacije o ovogodišnjem festivalu, kao i arhiva prethodnih 18 godina. Podsetiću da smo 2010. povodom desete godišnjice SFF uveli i nagradu festivala “Kristalnu koalu” koju svake godine, prigodnu novčanu nagradu, dodeljujemo režiseru najgledanijeg filma na festivalu. Ovo je svojevrsna nagrada publike koja će od ove godine daleko više zavisiti od utisaka gledalaca. Naime, sada smo umesto prebrojavanja prodatih karata uveli glasanje za najbolji film, koje je postavljeno na našem sajtu. Tako će svi ljubitelji filma moći da učestvuju u festivalu i da daju svoj glas filmu koji im se najviše svidi – najavljuje Milica Kozlina i poziva sve posetioce da učestvuju u ovoj anketi.

Kako kažu organizatori, sve ovo je uvod u narednu godinu kad će SFF obeležiti veliki jubilej, 20 godina postojanja. Do tada, narednih deset dana uživajmo u najnovijim filmskim ostvarenjima iz Srbije i svi zajedno negujmo ovaj festival čiji je značaj za celokupnu srpsku zajednicu u Australiji nemerljiv.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here