Premijerom baleta „Jedan“ koreografa Sanje Ninković sutra na Sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu biće otvoren 23. Festival koreografskih minijatura, koji će se pod sloganom „Savremeno kroz vreme“ trajati do 25. oktobra.

Ova predstava nagrađena na prošlogodišnjem Festivalu nagradom „Ohrabrenje koreografu iz Srbije“, kojom su predviđena sredstva i podrška za realizaciju celovečernje predstave.

Sanja Ninković je solista Baleta NP u Beogradu, član je Bitef dens kompanije, a sarađuje i sa Operom i teatrom Madlenianum. Nagrađivana za savremenu igru koliko i za predsave klasičnog i neoklasičnog baleta, Sanja Ninković završila je Baletsku školu „Lujo Davičo“ u Beogradu i Akademiju umetnosti na Odseku Produkcija u umetnosti i medijima. Njena nagrađena koreografija inspirisana je temom filma „Jastog“, savremenog grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa – crnohumornoj i satiričnoj priči o muškarcu koji živi u društvu netoleratnom prema ljudima bez emotivnog partnera.

Autiri muzike su Maja Ćurčić i Marko Đukić, a izvođači su igrači Baleta NP u Beogradu: Dejan Kolarov, Ivana Savić Jaćić, Brankica Mandić, Miloš Marjan, Olga Olćan, Miloš Živanović, Dušan Milosavljević, Sanja Ninković i Ana Ivančević. U predstavi učestvuje i glumica Aleksandra Bibić Kolarov, dok kostimografiju i scenografiju zajedno potpisuju koreograf i učesnici.

Program 23. Festivala koreografskih minijatura održava se u NP i Domu kulture Studentski grad. Oranizator – Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS), objašnjava da ovogodišnjim sloganom „Savremeno kroz vreme“ povlači paralelu od začetnice savremene igre kod nas Mage Magazinović do aktuelne umetničke igre. Glavni program festivala je međunarodno takmičenje koreografa, koje će se održati 15. i 16. oktobra na sceni „Raša Plaović“ NP, na kojoj će se domaći i strani koreografi nadmetati sa svojim kratkim koreografijama za festivalske nagrade.

Misija Festivala koreografskih minijatura je promovisanje koreografskog stvaralaštva u oblasti savremene umetničke igre. Na takmičenje su pozvani stvaraoci svih stilova, dok će članovi žirija odabrati one koji će se pored tri novčane nagrade, takmičiti i za Plaketu „Aleksandar Izrailovski“ koja se dodeljuje za inventivnost, kao i nagradu žirija kritike i nagradu publike.

U okviru Festivala, šestu godinu zaredom biće organizovan prateći program – seminar Kritičke prakse u oblasti umetničke igre, u cilju preporoda plesne i baletske kritike kroz niz predavanja, razgovora i radionica sa stručnjacima iz ove oblasti. UBUS je najavio i promociju svog izdanja „Maga Magazinović – filozofija igre i/ili više od igre“, projekat je u saradnji sa autorom Verom Obradović objedinio naučne tekstove stručnjaka koji su se bavili likom i delom Mage Magazinović. Publikacija je namenjena široj publici i budućim generacijama.

Festival koreografskih minijatura pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here