Kožu lica gotovo je nemoguće savršeno očistiti preparatima za čišćenje i umivanjem, ali zato je tu parenje lica, prastara metoda nege na koju se u savremenom načinu života skoro zaboravilo.

Imati zaista čisto lice zahteva više od običnog umivanja i skidanja šminke. Stara narodna metoda – parenje lica, uprkos tehnologiji i preparatima, definitivno se zadržalo kao vrlo važna metoda nege, a koristili su je još stari Rimljani.

Pogodnosti su brojne – otvara pore, uklanja mrtve ćelije, pomaže protiv akni i problematičnog tena i popravlja cirkulaciju. Zato, u razmaku od najmanje dve sedmice, očistite lice parenjem.

Parenje lica je odličan način da eliminišete eksterne uzroke upala na licu i smanjite pojavu bubuljica, mitisera ili potkožnih akni.

Osnovne stvari koje vam trebaju za parenje lica su voda, posuda, peškir, losion za čišćenje lice, hidrantna krema, biljke čajevi ili eterična prirodna ulja koja su dobra za lice i glinu za lice.

Stavite vodu da proključa

Najbolje je da to bude destilovana voda jer je voda kod nas puna kamenca i hlora koji baš i nisu melem na vašoj koži. Ipak, ako je nemate, i obična će poslužiti svrsi.

Sklonite svu kosu sa lica

Vežite i je i sprečite je da pada trakom za kosu. Temeljno operite lice. Za pranje lica uvek birajte blage proizvode koji ne isušuju kožu i koji su na prirodnoj bazi. Na taj način ćete učiniti najbolju stvar za svoje lice i nećete opteretiti kožu hemikalijama koje joj ne trebaju.

Operite lice

Pranje kože pre čišćenja lica parom jako je važno. Ukoliko stanete da parite lice sa šminkom, bakterijama i prljavštinom koje ste nakupili tokom dana, vaše otvorene pore rado će ih primiti i formirati od njih sočne i upaljene bubuljice. Ali to vam nije cilj, zar ne? Zato operite lice i pokupite vodu peškirom.

Sipajte vrelu vodu pažljivo u posudu

Posuda bi trebalo da bude staklena ili keramička, nikako ne plastična. Dodajte biljke koje ste pripremili ili esencijalna ulja. Ovo nije neophodno jer sama para je najbitnija, ali doživljaj će svakako biti potpuniji ukoliko ga ovako začinite.

Stavite lice iznad pare

Nemojte se previše približavati samoj pari – ne želite da izazovete iritacije na koži. Držite lice 20-30 cm iznad posude sa vodom i nemojte da trpite ukoliko vam je previše vruće. Onda sačekajte da se malo voda ohladi. Glavu prekrijte peškirom kako biste bolje usmerili paru ka licu i udišite je. Ostanite tako 10-15 minuta.

Skinite nečistoće sa lica

Nakon što ste na ovaj način proširili pore i izvukli prljavštinu i bakterije iz njih na površinu kože, vreme je da ih stručno eliminišete. To možete uraditi na dva načina:
1.Stavite glinu za lice, razmutite je u manjoj posudi i nanesite na lice, pa ostavite da se osuši. Naime, glina ima spsobnost da upije svu vlagu, sebum i sve nečistoće. Kada je uklonite, sve ove nemile stvari otići će sa njom.
2.Očistite lice losionom. Izbjegavajte one na bazi alkohola, jer isušuju kožu i pronađite neku blagu i prirodnu varijantu koja će je ujedno i nahraniti.

Zatvorite pore

Za to možete upotrebiti toner za lice. U nedostatku istog, od koristi vam može biti jabukovo sirće ili limunov sok, samo ih razredite sa vodom. Na jedinicu sirćeta (ili limuna) dodajte 3 jedinice vode. Namočite vaticu u rastvor i nanesite na lice

Nanesite ovlaživač za lice

Toplota generalno isušuje kožu (zato se ne preporučuje ni da perete lice sa previše toplom vodom) pa je ovaj korak neophodan. Ukoliko nemate ovlaživač, neku hidratantnu kremu na prirodnoj bazi, ovo je trenutak kada vam od koristi mogu biti ulja za lice.

Neke od biljaka koje su dobre za parenje lica:

Kamilica deluje blago i dobra je ako imate osetljivu kožu sklonu iritacijama i crvenilu.
Lavanda deluje umirujuće, a ima i antibakterijska svojstva pa smanjuje upale.
Menta je dobra onda kada želite da rashladite kožu, a ulje peperminta još bolje. Ujedno je dobro i za začepljene sinuse.
Ulje čajevca je idealno za one koji umaju upaljene bubuljice.

Za masnu kožu najbolje je pariti lice na slijedećim biljkama: kamilica, lavanda, ruzmarin, latice ruže, limunova trava, seme divlje mirođije. Ukoliko imate upaljene bubuljice, nemojte zaobići žalfiju ili list borovnice i maline jer su puni antioksidanata.

Za parenje suhe kože najbolje biljke su: kombinacija jednakih delova ruzmarina, kamilice, mente, latica ruže. Takođe se preoručuju i cvetovi kamfora i boražina ili bar nekoliko kapi njihovog ulja.

Za parenje protiv bora najbolje biljke su: korijen maslačka, kamfor, cvijet naramndže, ali i ulje vitamina E i A. Ova ulja se stavljaju prije parenja lica na mjestima gde imate sitne bore.

Ukoliko vam je koža sklona crvenilu ili imate izražene kapilare, nemojte primenjivati parenje lica. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here