Bojan Petrović
Frajle

Popularne Novosađanke, tročlani ženski sastav Frajle, koji obeležava 15 godina rada, najavio je na konferenciji za novinare u MTS dvorani veliki beogradski koncert 8. marta, gde će sa svojom publikom obeležiti Dan žena.

-Ovo je veoma poseban i divan datum i raduje nas što ćemo nastupati baš tada – istakla je Nevena Buča. – Mi smo ženski bend i pretežno imamo žensku publiku. Zna se, međutim – gde je mnogo žena, tu je mnogo i muškaraca, tako da ne sumnjamo da će te večeri biti i jednih i drugih na koncertu. Naša publika je divna, te im zato pripremao i divna iznenađenja.

Jelena Buča je najavila dolazak ekskluzivne gošće.

-U pitanju je violinistkinja Bernadet Njari iz Budimpešte, koja je sa nama već delila binu. Potiče iz muzičke porodice, a trenutno živi u Majamiju. Ona će doprineti da scena, definitivno, “gori”. Samo za ovaj koncert će da doputuje iz Amerike.

Kako su najavile Frajle, publika u MTS dvorani će imati premijerno priliku da čuje pet pesama sa novog albuma, a beogradskim koncertom započinje regionalna turneja. Pet koncerata je zakazano u Severnoj Makedoniji, a onda…

-Bosna i Hercegovina, Hrvatska… Zagrebački koncert biće u Lisinskom 2. aprila. Idemo i u Crnu Goru, Sloveniju, pa će kasnije biti Kanada, SAD…

Kao najvažniju stvar kod organizovanja koncerta, treća frajla, Nataša Mihajlović, ističe:

-Najpre je potrebno je da je sadržajan da postoji neka dinamika, da je dobar ton i zvuk, rasveta. Glavni cilj nam je da dođete do nečeg što je svetski i neočekivano. Najbitnije je na kraju da se svi dobro provedemo.

A kad se treba usaglasiti o koncertnom repertoaru…

-Dogovaramo se, ali, Nevena je “kapetan” – kaže Jelena. – Znamo iz iskustva kako treba dinamički posložiti koncert. Ovaj ćemo, sigurno, otvoriti jednom pesmom sa novog albuma.

Četiri godine sudskog procesa

Nevena Buča je osnovala firmu koja se bavi organizovanjem koncerata, brendom Frajle i autorskim pravima. To se desilo, kako kažu, “iz muke” jer se već četiri godine sudski gone sa dugogodišnjom menadžerkom Lidijom Samardžijom koju su optužile za “zlostavljanje i povredu autorskih prava”.

-Sudski procesi su u toku, dugo traju – nevoljno će Nevena. – Nažalost, dešavaju se i u Srbiji i u Hrvatskoj, jer je naša bivša menadžerka iz Zagreba. Nadam se da će to što pre da se reši. Sve više mladih umetnika ne zna svoja prava, ništa oko ugovora, ne poznaju materiju. Savetujem ih da dobro sve prouče kako bi se zaštitili. Mi nismo imali prave informacije, ni od nje same ni od ostalih ljudi.

Ističe se da aktuelni spor ni na koji način ne utiče na nesmetanu koncertnu aktivnost i popularnost Frajli u Hrvatskoj.

Iskoristile period pandemije korone

Mnogi muzičari pričaju kako su vreme izolacije tokom pandemije kovida 19 kreativno proveli, uglavnom stvarajući nove pesme. Takva je situacija i sa Frajlama.

-Bile smo blagoslovene da imamo vremena da stvorimo neke stvari, da završimo neke pesme i da prođemo neke na koje smo zaboravile. Da “porastemo” kao autori – priča Nataša. – Sa tom energijom ćemo da uđemo u ovaj koncert.

Podseća da je jedan deo albuma publika već imala prilike da čuje.

-To su pesme “Tamburaši”, “Panonskom mornaru”, “Gorim”, “Neka, neka” i “Moje duše duša”. Ponosna sam jer smo se malo “pomerile” što se tiče produkcije i zvuka. Ustaćemo sa stolica na koncertu, definitivno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here