Sebastijan Kurc za “Vesti”: Srbi su bitni Beču

Z. Mirković - Vesti
0
EPA/STEPHANIE LECOCQ
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Sebastijan Kurc, lider Narodne partije Austrije (OeVP) i bivši austrijski kancelar , u intervjuu za “Vesti”, pred vanredne parlamentarne izbore ističe značaj srpske zajednice po Austriju i najavljuje da će zvanični Beč podržati sva rešenja koja proisteknu iz dijaloga Beograda i Prištine, pa tako i korekciju granica.

Koliko su za Austriju bitni predstojeći izbori ?

– Ono što se može primetiti u predizbornoj kampanji je da su Socijaldemokratska partija (SPOe) i Slobodarska stranka ( FPOe), posle afere “Ibica” pronašle zajedništvo. Ako budu u mogućnosti, učiniće sve da formiraju koaliciju, izbegavajući nas. Postoje i glasovi u SPOe koji žele koaliciju sa Zelenima i Neosom. Ako bude moguće do te koalicije će doći. Zbog toga je sada važnije nego ikada da se ništa ne prepusti slučaju. Moramo biti snažni da bez nas ne može da se formira nijedna koalicija.

Da li je afera “Ibica” nanela veliku štetu državi i šta treba učiniti da Austrija ponovo bude posmatrana kao pouzdan partner na međunarodnoj političkoj sceni?

– Video-snimak sa Ibice je jako oštetio ugled austrijske politike u zemlji i inostranstvu. Zbog toga je od ogromne važnosti da sada usledi nezavisno i potpuno rasvetljavanje ovog slučaja.

Da li ćete posle izbora nastaviti započete reforme i sa kojim partnerom bi to bilo moguće?

– Cilj je da sprovedemo promene koje bi dovele do napretka zemlje i obezbedile veću pravdu građanima. Želimo da vratimo Austriju na vrh. U prethodnih godinu i po smo puno toga primenili. Prvi put u prethodnih 65 godina nismo se zaduživali, rasteretili smo mala i srednja primanja, uveli bonus na porodice i pokrenuli brojne reforme koje su građanima donele osetna rasterećenja. Međutim, želimo još mnogo toga da uradimo. Od reforme negovanja preko doslednog stava u borbi protiv ilegalne migracije, ali i koncepta za održivu zaštitu klime. Koračaćemo našim putem dalje i učinićemo sve da na taj put s nama povedemo građane.

Koliko su građani srpskog porekla važni za Austriju i zašto bi trebalo da daju glas vašoj OeVP?

– Narodna partija sebe smatra političkom domovinom svih koji žele pozitivno da oblikuju Austriju i koji se identifikuju sa vrednostima nove OeVP. Mi smo obeležili moto “Integracija kroz doprinos”. To znači da nije bitno odakle ko dolazi, već za šta se zalaže čovek i za šta radi. Želimo da iskoristimo u što boljoj meri šansu raznolikosti. Pozivamo građane da zajedno preuzmemo odgovornost za našu zemlju i njenu budućnost. Mi smo narodna partija i to podrazumeva da slušamo potrebe i želje oko 300.000 austrijsko-srpskih sugrađana, koji su dali veliki doprinos razvoju i blagostanju. Oni su pozvani da se angažuju svojim idejama i zahtevima u OeVP .

Dijalog Beograda i Prištine je blokiran od kako je Priština uvela takse na robu iz centralne Srbije. Šta učiniti da se dijalog obnovi?

– Važno je da se dijalog ponovo pokrene i da se sva otvorena pitanja reše za pregovaračkim stolom. S tim u vezi je potrebna nova dinamika, jer jer rešenje u okviru dijaloga preduslov za kasniji pristup EU.

Ima li EU uopšte uticaja na Prištinu koja nije reagovala na poziv Brisela da ukine takse? Ima li EU snage da reši kosovsko pitanje?

– EU, naravno, ima raznolike mogućnosti da deluje i to čini stalno. Na kraju, međutim, neophodno je da u Beogradu i Prištini postoji dovoljna politička želja za kompromisom.

Da li je moguće rešenje bez kompromisa i da li bi u okviru dijaloga trebalo razgovarati o svim mogućnostima, pa i o razgraničenju, koje posebno odbija Nemačka?

– Naš stav je jasan. Mi podržavamo sve ono oko čega se dogovore strane, to znači i moguće korekcije granice, ako to na kraju vodi sveobuhvatnom rešenju, koje bi donelo više stabilnosti. Cilj mora biti da se sva otvorena pitanja dogovorom reše u dijalogu.

SAD su imenovale specijalnog izaslanika za Balkan. Da li to znači da SAD preuzimaju rešenje kosovskog pitanja?

– Prilikom moje posete Beloj kući u februaru mogao sam i o tome da razgovaram sa predsednikom Donaldom Trampom. SAD su oko tog pitanja već dugo angažovane zajedno sa EU, što je veoma važno, jer samo zajedno možemo više postići. Zato je dobar signal što je imenovan specijalni izaslanik i nadam se da će on moći da da doprinos pronalaženju rešenja. Uveren sam da će EU sa njim tesno sarađivati.

Podrška Zapadnom Balkanu

Mađarska je dobila resor proširenja u Evropskoj komisiji, a Budimpešta je za ubrzan pristup pre svega Srbije i Crne Gore. Da li je to moguće i u kom roku?

– Austrija ima snažne ljudske, ekonomske, političke i kulturne veze sa Zapadnim Balkanom. Stabilnost tog susednog regiona je i naš interes. Zato se zalažem za jasnu pristupnu perspektivu za sve zemlje Zapadnog Balkana. Odlučujuće je da se napreduje u primeni potrebnih reformi. Srbija i Crna Gora su, u tome, već napravile važan napredak i nadam se da će to nastaviti. Mi ćemo sa Mađarskom i drugim članicama EU, kojima je stalo do Zapadnog Balkana, podržati zemlje tog regiona. Pristupnu perspektivu za sve države Zapadnog Balkana prošle godine na neformalnom samitu u Sofiji potvrdili su šefovi država i vlada EU. Evropska komisija vodi intenzivne pristupne pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom kako bi što brže moguće napredovalo proširenje EU. To veoma pozdravljam. Od napretka reformi koje zemlje Zapadnog Balkana moraju da primene zavisi i koliko će brzo uslediti prijem novih članica.

Beogradu je Evropa najvažnija

Srbija se trudi da pospešuje svoju privredu i sklapa bilateralne sporazume, na primer sa Evroazijskom unijom. Da li je to u suprotnosti sa putem ka EU ili je dozvoljeno da Srbija ulazi u takve sporazume o slobodnoj trgovini?

– O tome se već jasno izjasnila Evropske komisija. Srbija, naravno, može, pre pristupanja EU, sklapati sporazume sa drugim državama ili organizacijama. Ulaskom u EU Srbija, međutim, mora izaći iz svih drugih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini, kao što je i sama najavila da će učiniti. Srbija ne bi trebalo da ispusti iz vida da 63 odsto svoje spoljne trgovine obavlja sa EU, sa Rusijom je to 10 odsto. Zbog toga je bitno da Srbija dalje napreduje u sprovođenju potrebnih reformi i u potpunosti preuzme zakonodavstvo EU. Uveren sam da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastaviti sa energičnim sprovođenjem daljih potrebnih reformi, kako bi postigao što brži pristup Srbije u EU.