CNN: Kina ima novog saveznika u Evropi – Srbiju

Vestionline
2
EPA/Kenzaburo Fukuhara
Aleksandar Vučić i Si Đinping u Pekingu (Foto: Arhiva)

Velika železara vidljiva je kilometrima oko Smedereva jer u nebo iznad Srbije izbacuje oblake gustog crnog dima. Stara više od 100 godina, ova železara kucajuće je srce grada, smeštenog na obalama Dunava.

“Da Kinezi nisu kupili železaru, sada bismo ovde imali haos. Kad ne bi bilo Kineza, ne znam kako bi ovi ljudi preživeli”, za CNN govori Ljubiša Stojiljković, stanovnik Smedereva, prenosi Index.hr.

Železara se krajem 90-ih borila za opstanak, a kompanija US Steel kupila ju je 2003. za 33 miliona dolara. Manje od 10 godina kasnije, u senci globalne krize, železara je prodata. Kina se pojavila 2016. godine. HBIS Group ili Hesteel Group, državna kompanija za proizvodnju gvožđa, kupila je železaru za 52 miliona dolara i obećala da će investirati još deset miliona. Od 66.000 stanovnika Smedereva, prema podacima iz 2011. godine, njih 5.000 radi u železari.

Radi se o malom delu rastućih kineskih investicija u Srbiji, koja se nekad smatrala najboljim kineskim prijateljem u Evropi. To je prijateljstvo danas još čvršće. Peking je u Srbiju od 2011. godine, prema podacima američke ambasade u Beogradu, poslao oko četiri milijarde dolara investicija, uglavnom iz državnih kompanija, što otprilike odgovara američkim investicijama u ovu zemlju zapadnog Balkana.

Osim toga, Kina je obećala još pet milijardi dolara u zajmovima i regionalnim infrastrukturnim projektima, objasnila je Rojtersu ministarka Zorana Mihajlović. Projekti uključuju obnovu autoputeva, železnica i industrije.

SAD i Evropa gledali su kako raste kineski trag u Srbiji i  kako se Beograd okreće od svojih tradicionalnih saveznika na zapadu prema novom prijatelju s Istoka. Na vratima Evropske unije, Srbija je jasno stavila do znanja da je ulazak u EU jedan od njenih strateških ciljeva, ali nedavni potezi Beograda dovode u pitanje te namere.

Ekonomski se Srbija oslanja na Evropu u većem delu svoga izvoza i najviše investicija u Srbiju dolazi iz Evrope. Mnogi Srbi nikad nisu SAD-u i Evropskoj uniji oprostili NATO bombardovanje 1999. godine. Neke zgrade, uništene u bombardiranju, prazne su i danas te podsećaju na borbe.

Jedna od meta u bombardovanja bila je ambasada Kine u Beogradu. SAD su tvrdile da je to bila greška, ali ni Srbija, ni Kina nisu poverovale u to objašnjenje. Danas na mestu nekadašnjeg kineske ambasade Peking gradi svoj najveći kulturni centar u Evropi.

Srbija je oduvek pokušavala da balansira između glavnih svetskih sila, Rusije, Evrope i SAD-a. Sada je u tu ravnotežu ušla i Kina.

Na pitanje koga Srbi vide kao boljeg prijatelja, ambasador Skat nije oklevao: “Apsolutno bi odgovorili da je to Kina i to me ne iznenađuje. To se može videti i u anketama, to je deo medijskog okruženja. Videćete da Kina dobija 50 pozitivnih članaka na jedan neutralni, dok zapad dobija jedan neutralni tekst na 25 negativnih”.

2 COMMENTS

  1. ТЕНДЕНЦИЈЕ РАДИ ТЕНДЕНЦИЈЕ!

    Како време пролази странка на власти стално уводи нове тенденције привредног, економског и развоја бољег стандарда грађана-гласача. Даља је тенденција градња само аутопутева у земљи, јер је све остало тенденциозно завршено, бар лажима и паралажима. Тенденција вође је Србија без незапошљених (за сто његових година), просек плата ће превазићи историјских 500 евра, за коју годину, ако не ове. Тенденција развоја наше науке је дато плагијаторима доктората и “експерата” са купљеним дипломама, a тенденција одлажења најбољих стручњака који нису купили диплома, већ научили, одлазе преко границе 50.000 њих годишње. Све ове тенденције су у функцији напредног напретка земље. Свака част! Да незаборавим и још афоризама.

    ♣ Ако сиротиња нема шта да једе, мрак све поједе.
    ♣ Дрогу не можете од свакога купити, само од повлашћених наркодилера.
    ♣ Променило се. Он сазива конференције за медије и пита, а новинари одговарају.
    ♣ Када за плагијат добијете диплому, знање не може нико да вам украде.
    ♣ Боли ме највише неправда, на жалост медицина нема лека за то.
    ♣ Ној чува главу забијањем у песак, а човек од врелине главу спашава гурањем у воду.
    ♣ Најзад сам почео да живим како доликује човеку. Трпим!
    ♣ У земљи све мење нас има, а остало све више нема.
    ♣ У краљевинама боље се живи, у демократији лакше се нестаје.
    ♣ Не раде сви за мито. Остали га дају.
    ♣ Није безобразан. Ставио је капуљачу.
    ♣ Власт, заслепљена мржњом, гледа своју опозицију у сенци.
    ♣ Рудари никад не трче пред рудом. Они је траже.
    ♣ Лудо се радујем, када ми обећавају све, осим брда и долине.
    ♣ Постоји излаз из наше кризе. Преко границе.
    ♣ Могу да ме замајавају с већом пензијом но икад. Док сам жив.
    ♣ Ми се налазимо на полуострву звани Балкан, зато све обављамо половично.
    ♣ Опозиција је увек трн у оку странкама на власти. Ништа новог?
    ♣ Опозиција је клизав терен. На њој увек се оклизну странке на власти.
    ♣ О пријатељу све најбоље. О опозицији све најгоре, па и више од тога.
    ♣ Многи нам кроје капу. Изгледа да имају проблем у глави.
    ♣ Војислав Глигоровски завршио је Биолошки и Електротехнички факултет и из 87 предмета има и толико десетки. Каријеру гради у Лозани. Код нас јефтиније су купљене и плагиране дипломе. Оне се искључиво држе у земљи, неће нико да их украде.
    ♣ Ставиш леву руку у ватру, десну у хладну воду, у просеку се осећаш угодно. Тако је и са платама?
    ♣ Принцип наше диктатуре је да смо сви као један, а један изнад свих.
    ♣ Водећи политичари не иду на летовање. Боље потамне од рефлектора у телевизијским студијима.

  2. Ови по много чему нису добри, ал они предходни нам украдоше и оно црно испод нокта, ма и нокте па немашмо чиме ни да се гребемо, и што још горе
    ИЗВИНЈАВАЛИ СУ СЕ У МОЈЕ ИМЕ и десно и лево, А ја сам само бранио моју, вашу и њихову ОТАЏБИНУ
    Ја се никад никоме за то нећу извињавати ја ћу се стиме и мојом Отаџбином, каква је таква је, увек поносити и тачка.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here