Lična arhiva
PROSLAVA DANA REPUBLIKE: David Štokinger i Krsta Petrišorević

Predsednik kluba Jedinstvo iz Švehata Krsta Petrišorević ističe da je bio i ostao Jugosloven u srcu.

– U tome me niko ne može sprečiti. Neki od onih ekstremnih, koji su za vreme Jugoslavije bili Jugosloveni, a sada su nešto drugo, tvrde da mi je komunizam isprao mozak. Čak i u mojoj kući imam oko te teme nesuglasice – ističe naš sagovornik.

Do nedavne saobraćajne nesreće vozio je punih osam godina automobil sa simbolima SFRJ – jugoslovenskom zastavom i Titovim potpisom:

– Tim vozilom sam prošao više zemalja i nikada nisam imao problem. Rođen sam u siromašnoj radničkoj porodici. Otac mi je bio u Narodnooslobodilačkom ratu, gde je četiri puta ranjavan. Odlikovan je ordenima za hrabrost. Živeo sam, školovao i radio u onom vremenu kad smo imali sve. I kako ne bi patio za tim vremenom?! To zaboravljaju oni koji su se tada krili. To su oni koji danas menjaju stranke samo da bi imali neku korist. Okreću se kako vetar duva. Ja ostajem uvek isti.

Petrišorević je pre nešto više od osam godina u Jedinstvo uveo proslavu Dana Republike. Ideju za to mu je dao šef Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) u Švehatu, veliki prijatelj Srba David Štokinger.

– On je na 29. novembar ušao u naš klub i glasno nas pozdravio: “Dobro veče, drugovi. Drugovi, zar ne slavite današnji dan? Danas je veliki praznik nekadašnje Jugoslavije.” Svi smo ga zbunjeno gledali, ali smo prihvatili kritiku i tako je pokrenuta inicijativa da obeležavamo upravo taj veliki datum – objasnio je Petrišorević.

Svake godine u klubu bi se okupili uz zastavu SFRJ, pesme iz tog doba, kao i istorijske emisije.

– Prvo obeležavanje održano je sa desetak ljudi, a onda nas je iz godine u godinu bilo sve više. Prisutni su to veče uvek koristili za priču o divnom životu iz tog doba, a na poslednjem obeležavanju 2019. skoro svi smo imali pionirske kape i marame.

Obećanje iz bolnice

Ni ove godine Dan Republike neće biti obeležen u Jedinstvu, kako zbog epidemiološkog lokdauna, tako i zbog zdravstvenih problema zbog kojih je Petrišorević u bolnici. Međutim, on najavljuje da će, čim se izleči, organizovati ponovo obeležavanje Dana Republike, Jesenji bal, Deda Mraz šou, kao i Svetosavski bal.

Sutra – Sećanje na Dan Republike (5): Još čuvam crvenu maramu