Sećanje na srpske junake

0

Parastos je održao sveštenik Dragan Mićić
 

Generalni konzul iz Salcburga Vladimir Novaković prvo je položio venac na veliki spomenik, koji se nalazi na italijanskom groblju, u selu Mauthauzen, na kome počiva čak 8.000 srpskih vojnika i zarobljenika iz Prvog svetskog rata.

Na ovom groblju se nalaze i četiri kamene ploče, sa brojem srpskih žrtava, ispod kojih su pohranjeni njihovi zemni ostaci. Na svaku od njih Novaković je položio buket cveća. Zatim je u ime državnih institucija i obeležavanja Dana primirja položio vence i na groblje u Ašahu, gde je sahranjeno 5.362 naših zemljaka.

Parastos je održao protojerej-stavrofor Dragan Mićić, starešina hrama Svetog oca Vasilija Ostroškog u Lincu. Odavanju počasti prisustvovali su i naši zemljaci iz Linca i predstavnici srpskih klubova Vidovdan i "Nikola Tesla". Za razliku od prethodnih godina na dan kada se polažu venci na vojnička groblja, naša delegacija bila je daleko brojnija.

Groblje u Mauthauzenu je sa Zejtinlikom, kod Soluna u Grčkoj, jedno od najvećih u inostranstvu, na kome počivaju naši ratnici.

 

Izgradnja kapele

Sveštenik Mićić je posle parastosa istakao da će uskoro početi izgradnja kapele na mestu gde postoji krst koji je osveštao patrijarh Irinej prilikom posete groblju pre tri godine. Ovde je nedavno dolazio i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji se založio da se napravi kapela na ovom groblju i već je krenula realizacija ovog projekta. Napravljen je projekat i skupljeni su neophodni papiri. Pokrenuta je i inicijativa da se i na spomenik u zloglasnom nacističkom logoru Mauthauzen, koji se nalazi samo nekoliko kilometara od sela, ugradi mermerna ploča koja će svedočiti da je u toku Drugog svetskog rata zverski ubijeno više hiljada srpskih zarobljenika.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here