EPA/Florian Wieser
Austrijska policija

Politički vrh Austrije prisustvovaće danas komemoraciji povodom godinu dana od terorističkog napada u Beču, u kojem su ubijene četiri osobe i povređeno više od 20, a ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer uručiće odlikovanje policajcima koji su se se borili protiv teroriste.

Policija je, nakon devet minuta krvavog pira, uspela da zaustavi teroristu Kujtima Fejzulaja, Austrijanca makedonsko-albanskog porekla, koji je nasumično pucao ulicama centra Beč.

Oko 40 policajaca, koji su se tada našli u “crvenoj zoni”, dobiće danas odlikovanje od ministra Nehamera, kancelara Aleksandera Šalenberga i vicekancelara Vernera Koglera.

– Na godišnjicu stravične terorističke noći sećamo se svih žrtava. U toj noći bilo je i heroja u policiji, ali i civilnom društvu – ističe Nehamer.

Inače Nehamer će danas položiti venac na spomenik policiji, a zatim će gradonačelnik Beča Mihael Ludvig položiti venac na mestu zločina.

Posle podne će u crkvi Ruprehtskirhe, koja se nalazi na mestu odakle je krenuo terorista, biti služena verska služba kojoj će prisustvovati predsednik Austrije Aleksander van der Belen, kancelar Aleksander Šalenberg, predsednik parlamenta Volfgang Sobotka, bečki nadbiskup kardinal Kristof Šenborn, i brojni članovi vlade.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here