J. Gajeskov
Današnji izgled velike sale Doma SNO u Kenli Vejlu

Jedna od prvih srpskih nacionalnih organizacija u Australiji, osnovana davne 1951, priprema se da svečano obeleži veliki jubilej.

Srpska narodna odbrana, čiji je dom smešten u sidnejskom naselju Kenli Vejl, proslaviće sedam decenija postojanja nizom kulturno-društvenih aktivnosti. Prva će biti održana u subotu, 26. juna, u predvečerje velikog pravoslavnog i srpskog nacionalnog praznika Vidovdana.

– Tog dana s početkom u pet časova popodne održavamo Vidovdansku akademiju, na kojoj će se publici predstaviti učenici Srpske nedeljne škole “Vuk Karadžić” pri Sabornom hramu Svetog Đorđa u Kabramati, kao i dve folklorne grupe SNO. Očekujemo učešće još nekoliko bliskih folklornih društava – kaže za “Vesti” predsednik organizacije Đorđe Grubišić.

– Posle kulturno-umetničkog programa planiramo veliko narodno veselje, koje će trajati do duboko u noć. Ulaz na ovu manifestaciju je 25 dolara po osobi, a obezbeđen je širok izbor hrane i pića, tako da će sve biti na nivou i praznika i naše kuće.

Memorijalna plaketa na ulazu u Dom SNO

Koliko nam je poznato, tokom poslednjih godinu dana uloženo je mnogo novca u renoviranje doma?

– Tačno, velika sala je preuređena, dobila je novi pod, a zidovi su ulepšani slikama akademskog umetnika Radoša Stevanović. Tu je i novi nameštaj, zatim renovirali smo restoran, kuhinju i bar, kao i salu na spratu u kojoj vežbaju folkloraši. Spolja smo podstavili nadstrešnicu ispred restorana. Oni koji nisu bili skoro u Domu Srpske narodne odbrane biće prijatno iznenađeni kada budu videli šta smo sve uradili. Pozivam sve naše sadašnje i bivše članove, naš narod Sidneja i okoline, da nam se pridruže na obeležavanju ovog značajnog jubileja, kao i drugih akcija koje ćemo organizovati tokom godine.

Podsetite u kratkim crtama na istorijat organizacije?

– Srpska narodna odbrana je osnovana 8. oktobra 1908. godine u Beogradu. Prvi predsednik bio je legendarni general Boža Janković, a prvi sekretar čuveni pisac Branislav Nušić. Članstvo su sačinjavali srpski oficiri, podoficiri, vojnici, učitelji, đaci, sveštenici i seljaci koji su pošli putem kojim je prošao Gavrilo Princip u odbrani srpskog naroda.

Đorđe Grubišić i slikar Radoš Stevanović ispred murala koji je umetnik oslikao

Kako je SNO stigla u Australiju?

– Posle Drugog svetskog rata, oficiri, podoficiri i bivši vojnici Ravnogorci koji su se doselili u Australiju, rešili su da osnuju ovde Srpsku narodnu odbranu i da nastave tradiciju svojih predaka. Prvi sastanak je održan 24. maja 1951. godine na jednoj sidnejskoj poljani, a među osnivačima su bili sveštenik Milenko Stefanović, Žika Timotijević, Đora Sudžuković, Životije Stefanović, Prvoslav Odović, Bogoljub Marković i Gvozden Bralović. Prva zvanična sednica je održana u hotelu “Ric” 8. jula iste godine, kada je izabrana uprava na čelu s prvim predsednikom SNO za Australiju Gavrilom Bulićem.

Grubišić dodaje i da će na svečanosti 26. juna biti više reči o bogatoj prošlosti ove nacionalne organizacije.

– Posle osnivačke sednice, ostalo je istorija. Kupljeno je zemljište u predgrađu Kenli Vejl, gde je sagrađen prvi Dom SNO na Petom kontinentu. Počelo je održavanje raznih društveno-kulturnih i prosvetnih ativnosti, koje eto i danas traju. Više pojedinosti o radu naše organizacije tokom proteklih sedam decenija, svi zainteresovani moći će da saznaju na predstojećoj Vidovdanskoj akademiji.

Recimo na kraju da su generacije koje su gradile Dom u Kenli Vejlu isti posvetile u amanet srpskoj deci i omladini u Australiji, radi očuvanja srpskog imena, kulture i tradicije. Dom SNO je svečano otvoren i osvećen pre tačno 56 leta, u nedelju, 13. juna 1965. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here