EPA

Predsednik Demokratske partije Srba i jedini predstavnik Srba u Sobranju Ivan Stoilković smatra da je poseta kosovskog premijera Aljbina Kurtija Severnoj Makedoniji samo potvrdila da sedište projekta “velike Albanije” nije u Tirani već u Prištini, da on ima svoje pristalice i u Makedoniji, da je njihov broj već ozbiljan i da makedonske državne institucije ne mogu više da zatvaraju oči pred njim zarad “mira u kući”.

Stoilković u intervjuu za “Novosti” navodi i da sledi repriza već poznatih scenarija odigranih pri nasilnom odvajanju teritorije Kosova od Srbije uz blagoslov dela tadašnje međunarodne zajednice – i ovo je nesporno.

– Sporna je jedino uloga aktuelne međunarodne zajednice, bez čije podrške – otvorene ili prećutne, svejedno, ovaj projekat ne bi mogao ni da zaživi, a kamoli da preživi ovoliko dugo – kaže Stoilković.

Zbog čega mislite da je Kurti izabrao baš ovaj trenutak i to mesto da još jednom promoviše opasan projekat, koji je pretnja celom regionu?

– Kurti se tu ništa ne pita i ne može da bira, on je poslat da ovo uradi nekoliko dana pre zakazane sednice makedonskog Sobranja vezano za izmene Ustava kojima bi Bugari bili uneti u preambulu kao konstitutivni narod. Da se razumemo, ovo je nasušno potrebno i Kurtiju kako bi svoju karijeru lošeg glumca u međunarodnom pozorištu “država Kosovo” završio ovenčan oreolom prekaljenog borca za albansku kauzu.

Kako vlast u Severnoj Makedoniji, koja je često bila blagonaklona prema potezima Kurtija, tumači njegovi poziv Skoplju da se približi Prištini, Albaniji i Bugarskoj, a udalji od Srbije?

– Okosnicu aktuelne vlade u Makedoniji čine Albanci, bez kojih bi se ona istog trenutka raspala, tako da je besmisleno očekivati bilo kakvu reakciju makedonskih vlasti. Međutim, vlade dolaze i prolaze, na kraju se ipak pita narod, a stav makedonskog naroda prema Srbima i Srbiji je nedvosmislen i nikad nije bio pozitivniji.

Kako žive Srbi u Makedoniji, ima li šanse da se poveća broj poslanika u Sobranju?

– Položaj Srba u Makedoniji je regulisan Ustavom, osnovni postulati su postavljeni, sada to treba nadograđivati, za šta su potrebni kadrovi, sredstva i mnogo šira saradnja sa institucijama iz Srbije, pre svega iz oblasti kulture, obrazovanja i regionalnih inicijativa. To već ide svojim tokom i rezultati su sve vidljiviji. Inače, saglasno svojoj brojnosti, Srbi su najobrazovaniji narod u Makedoniji, i povećanje našeg prisustva ne samo u Sobranju već i u svim organima i na lokalnom i na državnom nivou biće od zajedničke koristi – zaključio je Ivan Stoilković.

4 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here