Pexels

Dvadesete su vreme kada postoji najviše verovatnoće za seks utroje s osobom istog pola, mnogo seksa bez obaveza, dok je sredina četrdesetih godina vrhunac seksualnog zadovoljstva žena.

Kao i većina stvari, i seks se poboljšava s vremenom, kaže guru za veze Trejsi Koks (58).

U svojoj knjizi “Sjajan seks počinje u pedesetim”, Trejsi otkriva različite faze svog ljubavnog života te kako se može uživati u seksu u svakom životnom dobu.

1. Dvadesete – eksperimentisanje

– Sećam se dvadesetih kao vrtoglave mešavine slobode i nesigurnosti. Raskinula sam vezu sa svojim dugogodišnjim dečkom s kojim sam se čak verila na svoj 21. rođendan. Nakon raskida, odlučila sam neko vreme ostati sama. Imala sam snažan seksualni nagon i puno maštarija, ali nisam delovala po tom pitanju – kaže ona.

Dvadesete su vreme kada postoji najviše verovatnoće za seks utroje, s osobom istog pola te mnogo ležernog seksa, tvrdi Trejsi i kaže da s druge strane postoji puno nesigurnosti.

– U tim godinama više smo fokusirani na izgled, a manje na zadovoljstvo – kaže.

Poručuje nam da zanemarimo okvire. U redu je ako ne želite da spavate s mnogo ljudi i eksperimentisati. Odredite svoja pravila i ne pokušavajte se držati onih koji vam ne odgovaraju. Ako vam treba više vremena za postizanje orgazma, koristite seksualna pomagala kako biste izjednačili zadovoljstva. Savršena tela ne postoje. Biti dobar u krevetu ne znači imati sjajno telo, već entuzijazam. Ako se osećate loše nakon seksa, spavate s pogrešnom osobom.

2. Tridesete – uzbudljivo i iscrpljujuće

– Udala sam se za prvog supruga u ranim tridesetim. To je bio moj prvi susret s dugotrajnom i monogamnom vezom – kaže i dodaje da joj se brak kao takav nije svideo. Volela je supruga, ali nije joj se svidelo što im je budućnost unapred zacrtana te pomisao da više nikada neće spavati s drugima.

– Razvela sam se i ambiciozno posvetila karijeri. U tridesetima parovi doživljavaju najveću seksualnu pretnju – decu – kaže.

Postoje ipak seksualni bonusi, kako i sama kaže, većina u ovim godinama je sigurnija i bolje poznaje svoje telo. Iako se neke žene muče s orgazmom u dvadesetima, većina ga postiže u ovom dobu jednostavno zato što su iskusnije i spremnije da traže od partnera da ih zadovolji.

Partneri ne čitaju misli. Dajte povratne informacije o onome što volite, a šta vam ne prija. Prestanite da žalite za seksom koji ste imali na početku veze.

Tela nisu napravljena da ostanu u toj strastvenoj fazi nabijenoj hormonima. Nije posao vašeg partnera da vas oraspoloži za seks, nego vaš. Saznajte koji su tačno vaši ‘okidači’ i posegnite za njima. Pročitajte nešto seksepilno i podstaknite sami sebe.

U redu je s vremena na vreme prestati sa seksom.

Mnogo parova u prve dve godine detetovog života uopšte ne praktikuje seks i to je normalno. Dogovorite se za predah i niko neće poludeti misleći da je to trajna odluka.

3. Četrdesete – prekretnica

– Ušla sam u četrdesete osećajući se fantastično. Imala sam ličnog trenera, putovala sam, promovisala knjige i udvarali su mi se duplo mlađi muškarci – kaže, te dodaje da joj je s napunjenih 45 to dosadilo.

Želela je ozbiljnu vezu s nekim zrelijim.

Ovo je takođe period života u kome se mnoge nezadovoljne žene razvode od prvih muževa. Nekoliko istraživanja je utvrdilo da je sredina četrdesetih godina vrhunac seksualnog zadovoljstva žena, sve dok imate pravog partnera.

Iznenada ste spremni za stvari koje biste prethodno odbacili: igranje uloga, igre vezivanja, seks-igračke, čak i seks-zabave. Shvatate da je život kratak, što vas čini otvorenijim za nove seksualne avanture.

– Neka orgazam ne bude jedini cilj do kojeg treba što pre stići. Njega možete imati i sami, a vreme s partnerom je ipak nešto više od samog orgazma. Spontani seks je precenjen. Morate planirati seks. Ako ne stvorite prave uslove da se seks dogodi u dugim vezama, na kraju ćete ga imati samo na rođendane i godišnjice. Najlakši način da pojačate želju za seksom je da ga imate što više – savetuje.

4. Pedesete – pogodak

– Kada sam napunila 50 godina, dve godine nakon menopauze, moj seksualni nagon naglo je pao. Ali nisam imala pojma da će se moj život uskoro promeniti nabolje. Otprilike u to vreme upoznala sam svog drugog supruga Majlsa, ljubav mog života – kaže te dodaje da se želja ponovo vratila, jer je osetila ljubav i požudu u istom paketu, piše 24sata.hr.

Menopauza je izazov za sve nas, ali smo obrazovaniji nego ikad i možemo to donekle okrenuti u svoju korist.

– Seks može biti bolji u srednjim godinama jer se žene napokon opuste. Deca su odrasla, ostvarili ste se u karijeri ili se zaustavljate, većina nas je finansijski u boljem položaju i imamo vremena i energije da se usredsredimo na sebe. Seks je manje fokusiran na penetraciju, sporiji je i erotičniji – kaže.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here