Tanjug

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je da će predsednik Aleksandar Vučić u toku današnjeg dana odžati niz sastanaka sa stručnim službama povodom situacije sa koronavirusom, a da će posle sednice oba krizna štaba, koja je zakazana za 19 časova, saopštiti odluku o daljim merama u smeru sprečavanje širenja i prevencije od virusa Covid-19.

– Svakako treba da budemo spremni da nas ne iznenadi bilo koja odluka, da li će biti reč o vanrednom stanju ili o upotrebi vojske u civilne svrhe – naglasio je Selaković i dodao da će verovatno i škole biti zatvorene.

Kako je kazao, cilj je da se predupredi situacija i da nas ne iznenadi i da je na prvom mestu bitno da se ne seje strah, kako bi se izbegle teške posledice po zdravlje ljudi, kao i gubitak života ljudi.

Selaković je rekao da će se Vučić sastati sa direktorima uprave carine, kontrole letenja, graničnih uprava, žandarmerije, direktorkom Fonda za zdrastvenu zaštitu, granične policije, zandarmerije, a posle toga održati združeni sastanak sa obva krizna štaba, jednim za zdrastvena pitanja vezana za koronavirus i drugim za ekonomske posledice na kome će se usvojiti nove odluke.

Kako je rekao, na tom sastanku pored predsednika Republike, prisustvovaće i premijerka Ana Brnabić, predsednica Skupštine Maja Gojković, kao I ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Kada je reč o uvođenju vanrednog stanja, Selaković kaže da je reč o rigoroznijim merama i disciplini stanovništva koje je najavio i predsednik juće.

– To znači zabranu javnih okupljanja, okupljanja na javnom prostoru, otkazivanje svih vrsta sportskih događaja, a u tom slučaju verovatno ćemo imati priliku da vidimo i vojsku, koja će regulisati zabranu kretanja – objašnjava Selaković.

Kako kaže, ukoliko se uvede vanredno stanje svakako da će biti izdata precizna uputstva, kao i vreme trajanja tih mera, koje će zavisiti pre svega od širenja koronAvirusa, a, kako je dodao, to će zavisiti i od stava struke.

– Ne treba mnogo da se improvizuje. Nema prostora za strah i paniku. U Srbiji je ima dovoljno količine i hrane, i lekova, i dezinfekcionih sredstava. Zaustavljen je i izvoz nekih proizvoda kako bismo se izborili sa ovim, ali pre svega, svako mora ličnim primerom da pokaže da se pridržava usvojenih mera – kazao je Selaković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here