I. STRAHINIĆ
MUZEJ NA OTVORENOM: Jedna od kuća u etno-selu

Da Zlatibor osvaja lepotom prirode znaju i oni koji nisu imali priliku da je lično vide i dožive. I uvek je to u centru pažnje dok, na primer, Staro selo Sirogojno bude samo spomenuto, nekako uzgred. A zaslužuje mnogo više od toga.

Na površini od pet hektara smešteno je oko 50 objekata prenetih iz okolnih zlatiborskih sela, a prikazuju arhitekturu, unutrašnje uređenje, način privređivanja i organizaciju porodičnog života ljudi brdsko-planinskih predela dinarske regije. Stalna postavka muzeja, koju čine domaćinstva, privredni deo, čobanski stan, zanatska radionica i učionica, bukvalno vraća dva veka unazad!

Krovovi od kamenih ploča

Povratak u prošlost

– Sirogojno je klasično turističko mesto i, kako bi fotografi možda pomislili, pomalo dosadno. Međutim, nije! Put od Zlatibora do Sirogojna je takav da prosto uživate dok gledate prepoznatljive zlatiborske pejzaže, smenjivanje tipičnih valovitih padina sa šumama i slikovitim zlatiborskim selima. Samo Sirogojno je zaista divno uređeno. Kako u smislu muzeja na otvorenom, gde zaista možete da vidite i osetite atmosferu života nekadašnjeg sela, tako i u smislu doživljaja – tvrdi fotograf Ivan Strahinić.

I ne preteruje! Staro selo u Sirogojnu zaista prikazuje kako se živelo u drvenim kućama s kraja 19. veka. Pod krovom od kamenih ploča posetilac ima priliku da vidi stare košnice, starinski nameštaj i ognjište.

– Osim uživanja u šetnji i obilasku sela, u Sirogojnu postoji restoran gde, nadam se, još prave pogačice od heljde. U kombinaciji sa lokalnim kiselim mlekom dobijate vrhunsku njam-njam kombinaciju – ubedljiv je naš foto-vodič.

Gastro užitak o kojem priča deo je ponude Krčme koja neguje tradicionalni način spremanja jela znajući da je “ishrana deo kulturnog nasleđa svakog naroda”.

Unutrašnjost doma iz 19. veka

Piće gorštaka

Ono što mnogima bude zanimljivo je spisak tradicionalnih pića koje služe. Ima tu raznih rakija i domaćih čajeva od trava, ali i vodnjike. Za one koji ne znaju, vodnjika ili venovača je gotovo zaboravljen stari slovenski napitak. A vekovima unazad je i omiljeno “zimsko piće” gorštaka. Osvežavajući napitak

kiselo-slatkastog ukusa stari Sloveni su smatrali pićem čudesne snage i lekom u doba respiratornih infekcija, jer u sebi sadrži vitamin C i antioksidanse (iz biljnih kiselina i lekovitih gorkih materija). Analize su pokazale da je vodnjika puna enzima, vitamina i minerala i da zaista podiže imunitet organizma.

Vodnjika se priprema tako što se više vrsta voća, najčešće divlja jabuka i trešnja, kruška takiša ili oskoruša, šipurak, kleka, šumske jagode i kupine, gloginje, drenjine ili trnjine stave u bure preliju vodom i stoje 35-40 dana. Koliko se napitka istoči toliko se dolije. Pije se jedna časa dnevno, što je dovoljno da zadovolji potrebe organizma. Ako je prejaka, razblažuje se vodom, ako previše rezi dodaje se med.

U Sirogojnu je moguće i noćenje u sedam autentičnih zlatiborskih brvnara koje mogu da prime od dve do pet osoba.

Nosile Nensi Regan i Barbara Buš

Slavu doneli džemperi

Sirogojno je slavu širom sveta steklo zahvaljujući džemperima, koji se tamo štrikaju, a prikazivani su na svetskim modnim revijama. Komade su nosile i Nensi Regan i Barbara Buš, svojevremeno prve dame Amerike.

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla

Kulturno dobro

Proces prenošenja, postavljanja i rekonstrukcije zlatiborskih brvnara u Starom selu započet je 1980. prema projektu arhitekte Ranka Findrika i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Tri godine kasnije, spomenički kompleks Crkve Svetih apostola Petra i Pavla iz 18. veka i Muzeja na otvorenom Staro selo proglašen je spomenikom kulture od izuzetnog značaja, a 2013. za ustanovu kulture od nacionalnog značaja.

Vodopad Gostilje

Planinski zavodnik

Pun skrivenih lepota, Zlatibor je pravi planinski zavodnik, koji opija mirisom borova, zelenilom i čistim vazduhom. Obavezno obiđite Stopića pećinu i vodopad Gostilje u kojem se, prema predanju, kupaju vile.

– Tu je i selo Rožanstvo, u blizini zaseok Utrobe. Ne mogu da zaboravim ukus vruće gibanice i kiflica sa džemom u porodici Melović, koja se bavi seoskim turizmom. Uređeno, srdačno, pitomo, osmeh na licu – prepričava oduševljeni Strahinić.

Tradicionalna jela

U Krčmi su svakodnevno u ponudi sir, kajmak, pršuta, heljdopita, pogačice od crnog brašna i drugi specijaliteti kraja. Služe i pečenu jagnjetinu, pasulj prebranac, jagnjeće sarmice, razne pite i čuveni kolač “staro selo”.