Ž. Marković
Domaćini: KUD "Čučuk Stana" iz Sikola

U selu Sikole nadomak Negotina održana je manifestacija u okviru Miholjskih susreta sela 2023. koji se realizuju uz podršku Ministarstva za brigu o selu i Opštine Negotin. Cilj manifestacije koja se ove godine organizuje u 95 gradova i opština u Srbiji je oživljavanje sela, promovisanje tradicionalnog načina života, narodne kulture i tradicije i unapređivanje društvenog i sportskog života u selima širom Srbije.

Manifestacija u Sikolama je imala više segmenata, a program učenika osnovne škole bio je posvećen selu i Čučuk Stani. U sportskom delu programa održano je pastirsko nadmetanje – u disciplinama skok iz mesta udalj, bacanje kamena s ramena, potezanje čobanskog štapa i krunjenje kukuruza. U Domu kulture organizovana je izložba nošnji, starih zanata, priređena je degustacija hrane i pića, kao i izložba posvećena Čučuk Stani. Bilo je i predavanje o stočarstvu, a vredni domaćini iz Sikola su predstavili svoje proizvode.

Jana Vojinović ima želju da otvori poslastičarnicu

Zdravice i stari instrumenti

U večernjim satima nastupala su kulturno-umetnička društva iz okolnih sela uz prezentaciju narodnih igara, izvorne muzike na starim instrumentima. U tom delu manifestacije narodne pesme i igre i bogato kulturno nasleđe naroda na ovim prostorima predstavila su se društva iz Bukovča, Jabukovca, Karbulova, Kobišnice, Mokranja, Šarkamena, Štubika i domaćin KUD “Čučuk Stana” iz Sikola. Nastupili su vokalni i instrumentalni solisti iz Popovice i Trnjana. Publika je imala priliku da čuje zdravičare, frulaše, melodije izvedene na drombuljama i na listu.

Ume i kamion da vozi: Dejana Radisavljević

Uz pozdravnu reč manifestaciju je svečano otvorio Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, koji je pohvalio dobru organizaciju domaćina i poželeo da iduće godine bude još više učesnika.

David Bogojević iz Kobišnice

Milovan Stanković, predsednik KUD “Čučuk Stana”, veoma je zahvalan na prilici da njegovo udruženje i Mesna zajednica Sikole organizuju ovu manifestaciju.

Zdravičar: Nikola Vojinović, član KUD “Čučuk Stana”

– Nama mnogo znači što smo domaćini ovog događaja, oživelo je selo u danima dok smo se pripremali, svi su nešto radili i doprineli da se pokažemo u najboljem svetlu. Zahvalio bih svim učesnicima koji su uveličali ovo druženje, zahvaljujem i ljudima iz Doma kulture u Negotinu koji su nam pomagali oko organizacije, kao i predstavnicima Opštine Negotin na čelu sa predsednikom Vladimirom Veličkovićem i njegovim zamenikom Bogdanom Gugićem – izjavio je Stanković.

Brat i sestra: Nikola i Anđela Miljković iz Jabukovca

Domaćini najbrojniji

Domaćini iz Sikola su naravno bili najbrojniji među učesnicima, a među njima se Dejana Radisavljević izdvaja po različitim aktivnostima.

Duet: Slađana Vojinović i Ljiljana Miljković, KUD Floričika

– Igram u KUD “Čučuk Stana” od šeste godine, tačnije od 2007. Volim da igram u folkloru i igraću dok god budem mogla i koliko mi mogućnosti dozvole jer pomažem i u radovima u domaćinstvu. Inače, položila sam za šofera kamiona, takva nam je familija i nastavljam tradiciju – kaže uz osmeh Dejana.

Slobodan Nedeljković svira drombulje

Jana Vojinović iz Sikola se amaterski bavi spremanjem kolača, pita i torti. Deo toga je prikazala i na ovoj manifestaciji.

Veterani se ne predaju: KUD “Dimitrije Belivakić” iz Bukovča

– Trudim se da to ispadne što bolje, a nastojim da ispunim svoj san, otvorim firmu i bavim se poslastičarstvom. Sve što ovde vidite su domaći proizvodi, domaće mleko i domaće voće i povrće. Kolače sam naučila da spremam od bake, majke i svekrve. Imamo i domaćeg meda, moj svekar se bavi pčelarstvom i ima oko 90 košnica, a pored meda proizvodi i propolis – kaže Jana.

Dragan Ruškić sa suprugom

Pčelarstvo kao hobi

Dragan Ruškić iz Sikola bavi se pčelarstvom desetak godina i ima 32 košnice.

– Proizvodim bagremov i livadski med i med u prirodnom saću. Inače, pčelarstvom se bavim desetak godina. To sam nasledio od oca koji je pre imao med samo za naše kućne potrebe. Radim na benzinskoj pumpi, a ovo mi je dodatni posao, kao hobi od kojeg može malo dodatno da se zaradi. Proizvodnja meda zavisi od toga kakva je godina, može da bude i do 300 kila, a nekada pa skoro ništa, skoro da nemamo za svoje potrebe. Sve zavisi kakva je godina – kaže Dragan.

Voli sve radove u selu: Slađana Radisavljević

Sve od aronije

Slađanu Radisavljević iz Sikola i njen štand nije zaobišao niko od brojnih predstavnika medija. Plenila je sve svojom neposrednošću.

– Bavimo se poljoprivredom i stočarstvom, a gajimo i aroniju. Za sada imamo 17 ari aronije, prijavljeno i registrovano. To je mlad zasad i obično daje do 200 kila plodova. Beremo aroniju sami i od nje pravimo slatko, hladno ceđen sok bez šećera i hemije, sirup, liker i rakiju, a aroniju mešamo i sa medom. Pored svih tih proizvoda došla mi je ideja da pravim i domaći sir sa aronijom, stavim te sitne suve bobice u sir i to sve mešam i kada se stvrdne bude lepo za predjelo. Pored toga se bavimo malo i stočarstvom, imamo devet muznih krava. Imamo i kobilu, zove se Dunja, to je naša lepotica. Znači, kada me neko pita šta radim, radim ono što volim. Iz ljubavi prema životinjama čuvam krave, kobilu, imamo i svinje, mačke i pse, kokoške, plovke, guske, svašta imamo. Kao u zoološkom vrtu, jednostavno volimo svaku životinju. Što se tiče aronije, počeli smo sa tri sadnice, nismo ni znali šta je to aronija, a sada je postala, kako se to popularno kaže, brend – ispričala nam je u dahu Slađana.

Bundeva za zdravlje: Zlatko Velimirović

Ludaje daju snagu

Zlatko Velimirović iz Sikola radi u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Negotinu, a u slobodno vreme u selu se bavi poljoprivredom. Izložio je bele ludaje.

– Ludaje proizvodimo samo za sopstvene potrebe, a možda bismo mogli da proizvedemo i veću količinu ludaja. Nekada sam gajio i još jednu sortu, novosadsku golicu, ali sam prekinuo. Sada proizvodim samo ove bele ludaje koje su dobre za ishranu, za pravljenje slatka, džemova i kolača. Postoji jedna anegdota za nas Sikoljane. Kada nas pitaju odakle si, odgovaramo: “Iz Sikola, hoćeš da se rvemo?” To je zbog ludaja, što znači da mi Sikoljani kada imamo ludaje onda smo veoma jaki, a kada nemamo, e onda smo slabi. Ove godine su ekstra rodile tako da smo jaki. Na mom imanju je rodilo oko 150 komada belih ludaja – kaže Zlatko.

KUD “Voja Čurić” iz Kobišnice

Uživali u druženju

Slobodan Botić, sekretar KUD “Voja Čurić”, ističe da su svi iz Kobišnice veoma zahvalni domaćinu na dobrom gostoprimstvu.

– Rado smo se odazvali pozivu i nismo pogrešili jer smo uživali u lepom druženju sa članovima svih ostalih društava. Naša omladinska folklorna grupa izvela je dva spleta starih vlaških igara, a imali smo i nastupe troje solista: Vladica Dinulović je izvodila vlašku melodiju na listu, David Bogojević na klarinetu, a ja sam kao vokalni solista otpevao jednu vlašku pesmu – navodi Botić.

Krunjenje kukuruza: Sofija, Miljana, Neda, Natalija i Milan

Pastirsko nadmetanje

Pastirsko nadmetanje koje je privuklo veliku pažnju organizovano je u četiri discipline. U skoku udalj iz mesta najbolji su bili Nikola Veljković iz Sikola, Bojan Živanović iz Jasenice i Ivan Janković iz Sikola. Kamen je s ramena najdalje bacio Bojan Živanović iz Jasenice, a iza njega su ostali Ivan Janković i Zlatko Milić, obojica iz Sikola. U potezanju čobanskog štapa bez premca je bilo troje prvoplasiranih iz Sikola, Ivan Janković, Miloš Stojanović i Dejan Ruškić. U ručnom krunjenju kukuruza su bili najbolji domaćini Uroš Žikić, Ivona Stanković i Miljana Stanković, svi iz Sikola.

1 COMMENT

  1. “Selo zivi i cuva tradijicu”, ja ne bi mogo toliko da lazem…ni za koje pare, ali nismo svi isti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here