Senat odobrio ratna ovlašćenja Obami

0

Beta/AP/P. M. M.
Dobio odobrenje za rat protiv Islamske države: Barak Obama
 

Odluka je izglasana sa 10 prema osam, gde je većina demokrata bila "za" a republikanci su bili protiv.

Predsednik Odbora, senator Robert Menendez, rekao je da će tražiti da Senat u celosti glasa o toj meri pre nego što se završi radstarog saziva Kongresa, ali, kako navodi agencija AP, verovatnije je da će to biti odloženo za novi saziv Kongresa, u kome su republikanci u većini u oba doma. Novi saziv Kongresa, koji obuhvata Senat i Predstavnički dom, preuzima rad 1. januara.

Obama se do sada oslanjao na kongresna ovlašćenja koja je koristio još bivši predsednik Džordž Buš da opravda vojnu akciju posle terorističkih napada 11. septembra. Kritičari smatraju da je pravno "vrlo nategnuto" da Obama koristi ta ovlašćenja.

Obama smatra da je imao pravna ovlašćenja da pošalje oko 3.000 američkih vojnika da obučavaju i pomažu iračkim bezbednosnim snagama, i da izvede 1.000 vazdušnih udara protiv ciljeva u Iraku i Siriji od septembra. Nedavno je predsednik rekao da traži novaodobrenja da upotrebi vojnu silu.

Danas usvojena rezolucija u Odboru za međunarodne odnose, ako bude odobrena u Kongresu, dozvolila bi predsedniku SAD da upotrebi vojnu silu protiv Islamske države, i osoba ili snaga povezanih s tom grupom. Ograničila bi aktivnosti američkih snaga tako da ne možebiti velikih kopnenih operacija.

Odobrenje je ograničeno na tri godine i zahteva da vlada izveštava Kongres o borbi protiv Islamske države svakih 60 dana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here