Vesti
Dobitnice sertifikata

Vrednim ženama okupljenim u uduženjima “Dolovke” iz Dolova i “Novoseljanke” iz Banatskog Novog Sela, u Etnografskom muzeju u Beogradu uručeni su sertifikati za uspešno savladanu tehniku veza i zlatoveza. To je prvi korak kako bi se kvalifikovale da postanu dobavljači poslovnih i diplomatskih poklona za Etno mrežu, krovno udruženje proizvođača tradicionalnih rukotvorina.

– Naš cilj je da na ovaj način jačamo veštine i kapacitete lokalnih udruženja, kako bi mogli da se uključe u program žiga Etno mreže. Žig je garant kvaliteta koji je neophodan kako bi se njihov ručni rad uvrstio u visokokvalitetne poslovne i diplomatske poklone – rekla je Violeta Jovanović, predsednica Etno mreže, dodajući da je ovo udruženje i organizovalo obuku za oko 20 žena, uz podršku kompanije CWP Global.

Nakon što su stekle sertifikate, ove žene će za potrebe Etno mreže biti dalje angažovane na izradi azbuka, monograma, peškira i minijatura, navodi Jovanović i dodaje da su diplomski radovi (vezilačke početnice) žena iz udruženja “Dolovke” i “Novoseljanke” na osnovu kojih su dobile sertifikate, tokom svečanosti izloženi u atrijumu Etnografskog muzeja.

Vezilačke početnice
Izložba

– Pozivam ih i da učestvuju i na predstojećoj žiriranoj izložbi “100 žena 100 minijatura”, koju već deset godina organizuje Etno mreža pod pokroviteljstvom Ambasade Kanade, uz podršku NALED-a i društveno odgovornih kompanija. To je lepa prilika da se takmiče, afirmišu i dobiju priznanje za svoj rad, kojim ujedno čuvamo od zaborava tradicionalne zanate i kulturnu baštinu Srbije – rekla je Jovanović.

Ona je zahvalila kompaniji CWP Global koja koristi rukotvorine Etno mreže za poslovne poklone kao način da podstiče i osnažuje žene iz zanatskih udruženja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here