Tanjug
Danijel Server

Kosovo je ispunilo sve zahteve za viznu iberalizaciju i Evropa treba da ima odlučniju i jasniju politiku, da i preostalih pet zemalja EU priznaju Kosovo, ocenjuje profesor na američkom Džons Hopkins univerzitetu i stručnjak za Zapadni Balkan Danijel Server.

– Bilo bi izuzetno važno danas, ukoliko bi Grčka priznala kosovsku državu kao nezavisnu, iako Grčka ima ambasadu u Prištini i nema nikakve poente u tome što ga nije priznala. Pomak ka priznanju bi pomogao da dalji dijalog Prištine i Beograda bude plodonosniji – dodao je Server.

Prema njegovim rečima, velika je greška EU što nije više “prisutnija“ na Zapadnom Balkanu.

– Što se SAD tiče jasno je da postoji mnogo drugih prioriteta i Zapadni Balkan nije najvažniji deo sveta za SAD. Ali, tokom tog unipolarnog perioda devedesetih nismo imali problem nigde drugo i mogli smo da uradimo šta smo hteli na Balkanu i jesmo na kraju, iako smo oklevali tri i po godine u BiH, a onda ponovo, na Kosovu. No, situacija sa EU je malčice drugačija. To što Evropa ne obraća pažnju na Zapadni Balkan je strateška greška, ali, u isto vreme, moram priznati da ima ljudi u Evropi koji obraćaju pažnju – ocenio je Server.

Server upozorava da postoji potencijalna nestabilnost na Kosovu.

– Na Kosovu smo to videli u martu 2004. u čemu su učestvovali i Srbi i Albanci i to je bilo veoma loše. Mnogo je srpske imovine uništeno. Mnogo više Albanaca je ubijeno, istina, nego Srba, ali je uništeno jako puno srpske imovine i to je bio izgovor za krvoproliće. Nije to loše samo za Srbe, nego i za Kosovo – zaključio je Server.

9 COMMENTS

  1. Da, poginulo je više terorističkih Albanaca, a to u borbi protiv naše regularne Policije i Vojske, koja je unutrašnje interese Srbije branila.
    Koje ubijao civile po Kosovu, to se tačno zna, a to i vi znate!
    Uopšte: Ko vas pita, da takve izjave dajete? Persona non grata!

  2. … lako je biti: profesor na američkom Džons Hopkins univerzitetu i stručnjak za Zapadni Balkan.
    Gotovo ni jedan Amerikanac nezna za Balkan! Ali nešto silom oteti to znaju svi, tipično za njih.

  3. Oni inace trtljaju onoliko koliko im SE novca gurne u dzep da bi trtljaju to Sto trtljaju, a kladim se u zivot da, kada bi I’m sada razvukli kartu stare ku*ve Evrope, oni ne bi imali pojma da pronadju I prstom upru na Kosmet, na Srbiju, Bosnu. To su neverovatno bahati likovi koji su do pre nekoliko godina radili sta su hteli I zeleli, Ali , vremena su se promenila, oni nikako da shvate da se sada neko drugi pita. Ali, shvatice…hoce, hoce sigurno. I to na tezi nacin. I nece im biti prijatno, nimalo.

  4. Pa ovaj Server je bre kao kornjaca nikako da umre! Samo baljezga i uzima zelene novcanice od siptara, bravo.

  5. Koga briga za ovog metuzalema!!! Bog da mu dusu prosti i da Bog da da se takav vise nigde ne rodi!!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here