Tanjug
Danijel Server

Profesor Univerziteta “Džons Hopkins” Danijel Server pozdravio je odluku CBK o ukidanju dinara i platnog prometa sa Srbijom, ali i istakao da ipak bilo koju odluku Kosovo da donese, SAD i EU se ili tome protive, ili traže odlaganje te odluke.

Server je izrazio zadovoljstvo što je, kako navodi, Centralna banka Kosova pokazala da je nezavisna institucija, pojašnjavajući da odluka CBK znači da ljudi i dalje mogu da koriste dinar, ali da transakcije treba da se obavljaju samo sa evrom.

– I da budem iskren, razumem takvu odluku. Evro je stabilnija valuta od dinara. Niko ne gubi novac osim prilikom razmene, a korišćenje dinara na Kosovu predstavlja kršenje suvereniteta Kosova. Mogu da razumem da 15 godina nakon nezavisnosti banka ovaj trenutak vidi kao pravi za sprovođenje zakona. Ovo nije veliko pitanje, već mala stvar, koja ima simboličan značaj za pitanje suvereniteta – rekao je Server.

On je naveo da SAD i EU očigledno nemaju ograničenja u onome što traže od Kosova, kao ni u neuravnoteženom pristupu koji imaju kada je u pitanju odnos Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, SAD i EU su se na to navikle.

– Ovo je očigledno neuravnotežena politika koja ne funkcioniše i delimično je uzrok zastoja u dijalogu. SAD i EU treba da se povuku i dozvole suverenoj državi da sprovodi svoje zakone –  zaključio je Server.

9 COMMENTS

  1. Taj izvestaj bi bio tacan da je Kosovo nezavisna država, medjutim pod poveljom UN rezolucije 1244 Kosovo je integralni deo Srbije.
    Kosovo ne samo da nije član Ujedinjenih nacija nego nema ni posmatrački status.

  2. E moj Miroslave, lepo si to rekao. Kosovo ostaje integralni deo Srbije u nasim srcima i nasim pesmama. A UN Rezolucije obesi macku o rep. Dobro kazes :Kosovo nije clan UN ili nema cak ni posmatracki status – ali sta ti to vredi? Sta ? Gde je srpska vojska, srpska vlast, srpska policija, srpska drzava, srpski dinar, srpaka auto- tablica – tu je i Srbija.

  3. Ovakav tako zvani profesor je jedno veliko zlo po svjeski poredak sa svojim lazima rusi rezoluciju 1244 nadajmo se da njihove lazi nece potrajati dugo gospodin Server moze pozvati agresore sa kosova pa im po americkoj demokratiji dati jednu teritoriju u SAD i drzavu pa onda gospodine Server daj im pravo da u americi uvedu euro. Amerika i nato su nasilno privremeno oteli kosovo treba da znas nece to trajati dugo gospodine Server

  4. Р1244УН каже да је КиМ дио Србије🇷🇸
    СЈЕТИМО СЕ КАКО СУ ШПАНЦИ РЕАГОВАЛИ НА САМОПРОГЛАШЕЊЕ КАТАЛОНИЈЕ влада Каталоније је добила појединачне робије , преседник је побјегао и живи у белгији…
    КАД СУ албанци то исто урадили наш тадић
    ОТИШАО У РУМУНИЈУ ТЕТКИ ПО ЛИЈЕКОВЕ,зар не.
    САД КАД БИ РЕЦИМО ТЕКСАС УКИНУО ДОЛАР НА СВОЈОЈ ТЕРИРИТОРИЈИ , ШТА БИ СЕ ДЕСИЛО?
    ДОПРО СЛИШАЈТЕ западне дипломате , ОНИ ТРАЖЕ ДА СЕ ТО УКИДАЊЕ ОДЛОЖИ, ШТО ЗНАЧИ ДА ЋЕ СЕ ТО ДОГОДИТИ, САМО НАИВНИ ВЈЕРУЈУ ДА ОВАКВЕ ОДЛУКЕ ДОНОСЕ албанци .
    ЗАПАДНИ моћници то раде .
    🇷🇺☦️🇷🇺

  5. Eu i SAD i kolektivni zapad je kao nevin u zlodelima i svakom zlu ucinjen prema konstutivnom narodu Srba na KiM…Nekada je avijacija Nato ubica ubijala sa neba a albanski teroristi sa zemlje kombinovano su ubijali proterivali,palili,rusili,vadili su organe ljudima koje su teroristi kidnapovali…Posle toliko nepravde i velikog zla doslo je na red da preoravaju Srpska groblja,preimenuju Srpske crkve i manastire u katolicke,izmisljaju razne procese protiv Srba,hapse bez ikakvih dokaza…Njihovom zajednickom zlu prema Srbima na KiM nema trenutno kraja…Svakom zlu dodje kraj pa ce i ovom…

  6. Danijel Server je, kao i uvek, savršeno u pravu. Pogrešnom miloševićevsko-šešeljevskom politikom Srbija je u ratu 1999. izgubila Kosovo. Ko se pravi da ne vidi tu odlučujuću činjenicu čini to na svoju štetu. A one koji se pozivaju na rezoluciju 1244 pitam: da li bi poslali svoje sinove ili unuke u kontigentu od 1000 pripadnika srpske vojske na Kosovo?

  7. Ma gluposti,samo trenutna stvar, biće opet naše,ko je i jednom bio u naśu patrijašiju prelepu zna o čemu pričam,to je kao da ti otmu kuću i isšutiraju te zato što su jači i ima ih više i ti sad treba sa osmehom da priznaś da je to njihovo i eto želiš im sreću…….pa obično se takve priče zavrśavaju tako što sledeće generacije kad osete pravi tenutak banu pred kuću svojih očeva i dedova,pokucaju na vrata,pa prvo pokušaju lepom rečju da objasne,a onda nażalost silom i toljagom rasteraju bandu i počiste ih tako kao da nikad nisu ovi ni živeli tamo i vreme nastavi da teče tamo gde je i stalo onog dana kad izbacili sa tvog ognjišta…….čitajte malo istoriju,ništa novo. E jedino mi već sad žao mladih albanaca,pošto opet će da stradaju ne dužni,znaju oni i sad da nema gorih osvetnika od Srba…..al vljda će do tad i Srbi malo da omekšaju.

  8. Ma pričam ti priči! “Kosovo” je njihov omiljeni projekat u srcu EU-rope. I sve što se tamo radi je projekat Britanije, SAD-a i tuv. EU-rupe!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here