Tanjug
Danijel Server

Američki analitičar Danijel Server izjavio je da na Balkanu postoji jedna nezavisna srpska država, Republika Srbija.

Server je tako reagovao na izjavu srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika da se ne može razgovarati o statusu Kosova, a da se ne razgovara o statusu Republike Srpske.

On je za Dnevni avaz rekao da Republika Srpska nije nezavisna, već deo Bosne i Hercegovine, i da bi njeno eventualno proglašenje nezavisnosti pre svega značilo tragediju za Srbe u Bosni i Hercegovini.

– Mislim da bi se otcepljenje RS od BiH za Aleksandra Vučića ubrzo pretvorilo u noćnu moru koja bi dovela u opasnost ambicije Srbije da postane punopravna članica Evropske unije – rekao je Server.

Kaže i da je krajnje vreme da predsednik Srbije Aleksandar Vučić reaguje i kaže Dodiku da se potrudi da obezbedi što bolji status Srpske u sastavu Bosne i Hercegovine.

Server ocenjuje da je Brisel i Vašington trebalo odavno da reaguje na retoriku koju godinama unazad “baštini” Dodik.

Kosovo je, zaključuje Server, slučaj za sebe i ne može se koristiti kao presedan za eventualno otcepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, što je, kako navodi, rekao i Međunarodni sud pravde.

16 COMMENTS

  1. “tragediju za Srbe ” А трпање носа тамо где му није место, могло би значити трагедију за Америку.

  2. Nije sporno samo sto ce postati veca kada se Srpska ujedini sa Srbijom “Svi Srbi u jednoj Drzavi”. Pre 30 i kusur godina rece jedan zapadni politicar ( zusamen was zusamen gehört ) sto u prevodu znaci zajedno sto zajedno pripada. I ujedini dve Nemacke , pitamo se dali to oni imaju neko vece pravo nego mi Srbi , neverujem. Mi Srbi samo trebamo to htjeti i biti jedinstveni da nam to bude cilj, a ne da se delimo jer smo previse mali. Sto se tice doticnog gos. tamo neki analiticar to je neko novo zanimanje asocira na starlete, koga interesuje njegovo misljenje, neka on zavodi red u svojoj Drzavi ako je tako mocan.

  3. “Пао је у блато и осетио цев, видео је фацу брадату и дрску, видео је смрт и чуо је речи..
    Добро дошли у Републику Српску”!

  4. RS ce biti nezavisna Drzava .
    Mozemo cekati 45 godina kao hrvati
    Ili 55 godina kao šiptari
    Ili 100 godina…uopste nije bitno.
    Sve nametnute neprirodne tvorevine su propadale nakon nekoliko decenija pa je logicno da ce i bih propasti

  5. Ovog Gospodina Servera sluša Amerika isto koliko i mene gologuzana. Naši Moderatori i Ministri oni uvek traže nekog bulevarskog čoveka koji nigde nije priznat i pišete nam gluposti. Želim da Čujem mišljenje Grenela, Majk Pompeo, Sergeja Lavrova, Masa, Merkelove, i onog Bakinog unuka iz Pariza šta oni kažu i misle to su pravi igrači koga trebamo čuti njihovu muziku. KIM je srpski i druge nema. Te sile na svetu nepostoje za srpsku teritoriju. Merkelica priča priču jer je boli Kaljingrad i šlezija.

  6. Koliko lekcija za Srbe a to se ne događa sada vec traje od pamtiveka i trajace. Mi treba da budemo strpljivi , ne treba žuriti sa rešenjem pitanja naše južne pokrajine i treba se uzdati u naše saveznike Ruse , Kineze…..

  7. Gospodin izgleda ne cita pravo!
    Lepo pise Srbija i granice kije su zagarantovane rezolucijom 1244 tako da je KOSOVO SRBIJA!!!
    Pre nego sto izgovori i spomene Srbiju treba da pogleda granice koje garantuju da je Srbija medjunarodno priznata u svetu sa postojecim granicama!

  8. Ne treba se previše obazirati na ovog šiptarskog lobistu. On je za svoj rad debelo plaćen. Ovo više nisu devedesete. Sve zavisi od snage i istrajnosti srpskog naroda, od snage jedinog istorijskog saveznika Srbije sa kojim, ako smo mudri, treba da osiguramo jednom za sva vremena svoju bezbednost od bilo kakve i bilo čije pretnje. Ovde je jasno da Zapad igra dvostruku igru. Revidira izvorni Dejton i unitarizuje BiH, a komada Srbiju i pokušava da napravi dve albanske države, opet optužujući Srbe kao remetilački faktor. Pa, dosta je bilo!

  9. Gledam komentare i generalno sve je tako. Ali ljudi, da li je bolji rat za teritoriju ili mirnim putem podela granica tj. otcepljenje Kosova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here