Tanjug
Danijel Server

Ekspert za Zapadni Balkan i profesor na Univerzitetu “Džons Hopkins” u SAD Danijel Server smatra da Ohridski sporazum bez potpisa nije pravno obavezujući i ocenio da nikada neće biti ZSO.

– Rezultat je bio ograničen u dva aspekta, ograničen u proceduralnim aspektima i tu nije bilo suštine ili nekog velikog sadržaja. Ne kaže se da će pet zemalja EU to priznati, ne kaže se da Srbija neće maltretirati Srbe koji žele da uđu u Kosovske bezbednosne snage, ne kaže se da će Albanci koji žive na jugu Srbije biti recipročno tretirani kao Srbi na Kosovu –  rekao je Server.

Server dodaje da sporazum ima veoma ograničena dostignuća.

– Reč je o poluzavršenom sporazumu i nije pravno obavezujući, kako kaže specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar – rekao je Server i dodao da postoji neka vrsta moralnog pritiska da se ono što je obećano ispuni.

On smatra da ne treba odmah pristupiti osnivanju Zajednice srpskih opština.

– Moraju se odmah pokrenuti pregovori, pregovori za samoupravljanje i osnivanje ZSO. Ne verujem da će ikada biti ZSO i neće biti izvršnih ovlašćenja – rekao je Server.

10 COMMENTS

  1. I to je svaki put zapadni način
    Puno priče i rezultat 0

    R1244UN
    Je međunarodno priznat dokument
    🇷🇺☦️🇷🇺

  2. Nece biti ZSO ali ce zato uskoro Kosovo biti pod Srpskom kontrolom bez Albanaca zivi bili pa videli.

  3. ZSO nece nikad biti formirana.upravuste sto posto ali ce biti Srbija i Ostati Srbija,ako tako nastavite dalje sve do Skadarskog mora

  4. Господине Сревер, суштина је да никада неће бити независне Републике Косово, а толико сте труда и енергије уложили у ту илузију !!! Добро је ако напокон схватите, да се против Бога се не може !

  5. Evo ga Srbo mrzac.Pukao si kao zvecka.Nemora ZSO ali ce se onda resavati pitanje i status Kosova pi rezoluciji 1244SBUN i Kumanovskig sporazuma gde ce Kosovo ostati u okviru Srbije.Ustav Srbije i dalje je vazeci i nikada nece biti izbaceno Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije.To je medjunaridno pravo koga ste vi i Amerikanci prekrsili a usto to trazite od Rusije da postuje teritorijalni integritet Ukrajine.E Serveru nema vise ni jare ni pare.

  6. Profesor Server se malo prevario da je sporazum ništavan bez potpisa .Sprazum netreba biti potpisan da bi bio validan ,jer se mora izpoštovati predhodni potpisani sporazum o ZSO koji je potpisan pre deset godina koji Albanci samo treda da ga sprovedu u skupštini .Potpis na ptpisano nije potreban i ovim razgovorima i nije bio cilj potpisivanje već nalog Prištini šta mora činiti .Tako ni profesor ,kao ni desnica i nacionalisti u Srbiji ne mogu da ospori Vučiću da je uspeo da sprovede dogovoreno uz pomoć Amerike i EU, i da je po prvi put rečeno da bez SZO nema daljih pregovora o statusu Prištine . Na Ohridu je izbegnuta zamka koju su Lajčak i EU nameravali da sprovedu kao izbor jednog od 15 evropskih modaliteta koji su u Evropi .Modalitet je preciziran još pre deset godina Minhenskim sporazumom i takva ide u proceduru u skupštinu Kosova bez izmena a to ide u prilog Srbima na KiM.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here