Tanjug
Danijel Server

Američki ekspert za balkanska pitanja i profesor na Univerzitetu “Džons Hopkins” u Vašingtonu, Danijel Server, izjavio je da su male šanse da se na predstojećim pregovorima Beograda i Prištine u Vašingtonu postigne konačan dogovor i međusobno priznanje, ali je prema njegovom mišljenju moguć dogovor o nekim ekonomskim pitanjima, kao i nestalim osobama. On je istakao da je trenutnoj administraciji Donalda Trampa neophodan uspeh na polju spoljne politike.

-Mislim da je dobro da se prvo priča o nestalima, to je i najvažnija stvar. To je trebalo da se uradi pre mnogo godina. To će pomoći u daljem toku razgovora, ukoliko se napravi napredak u pitanju nestalih osoba. Ekonomska oblast je isto jako važna i tu mogu da se postignu određeni sporazumi, a da se ne zaustavljaju politička pitanja. To nije loša ideja – kaže on.

Govoreći o rivalitetu između Brisela i Vašingtona u vođenju ovih pregovora, Server ocenjuje da oni “definitivno postoje”.

-Amerikanci imaju težinu kada je reč o političkim pitanjima, a Evropa treba da nastavi da se bavi tehničkim dijalogom. To je pomalo bizarno, ukoliko vidite taj raspored moći, pogotovo ako posmatramo izbore u Sjedinjenim Američkim Državama. Trampovoj administraciji je neophodan neki uspeh po pitanju spoljne politike – navodi Server.

On ocenjuje da prištinska delegacija želi uzajamno priznanje, i on misli da o tome mora da se priča na kraju pregovora.

Komentarišući stav Beograda da ne prizna nezavisnost Kosova, on naglašava da svaki konačni sporazum podrazumeva priznanje. Međutim, Server ocenjuje da se to neće skoro desiti jer predsednik Vučić “nije spreman na tako nešto”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here