Šešelj dobija invalidsku penziju BiH

0

Direktor penzionog zavoda nije siguran da je Šešelj invalid

 

"Ne znam kojim su tehnikama veštačili, ali beogradska komisija je Šešelja proglasila invalidom prve kategorije, što znači da ima pravo na penziju", izjavio je za "Avaz" direktor Penzionog zavoda FBiH Zijad Krnjić.

 

Šešelj je 80-ih godina 20. veka bio zaposlen kao asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu (FPN). Zbog svog političkog delovanja dobio je otkaz na fakuletu, posle čega se preselio u Beograd. Na osnovu predratnog radnog staža ostvarenog u BiH, Šešelj je i podneo zahtev za invalidsku penziju.

 

Nalaz da je Šešelj invalid prve kategorije potpisali su lekari koji su iz Beograda poslati u Hag kako bi utvrdili njegovo zdravstveno stanje. Nalaz je sačinjen pre odluke Haškog tribunala da Šešelja privremeno pusti na slobodu zbog narušenog zdravlja.

 

Dijagnozu beogradskih lekara u Šešeljevom zahtevu za penziju, u skladu sa propisima BiH, morao je da potvrdi i Institut za medicinska veštačenja zdravstvenog stanja FBiH, a stručnjaci te ustanove su na osnovu dokumentacije iz Beograda potvrdili da je reč o nespornoj invalidnosti, iako Šešelja nisu ni videli.

 

"To usuglašavanje se radi u svim državama i bez pregleda. Znači, potvrđuje se na osnovu dijagnoze i dostavljene medicinske dokumentacije", rekao je direktor Instituta za medicinska veštačenja FBiH Zijad Hadžiomerović.

 

On je dodao da je u Šešeljevom slučaju reč o "vrlo opširnoj dokumentaciji", ali se o njenom sadržaju ne može govoriti jer su takvi podaci zakonom zaštićeni. "Nema tu ništa subjektivno, radili smo maksimalno profesionalno bez obzira na ime i prezime", rekao je Hadžiomerović.

 

Direktor Penzionog zavoda FBiH Krnjić ipak nije zadovoljan ovakvim odlukama medicinskih veštaka. Kaže da nije trebalo da tek tako prihvate nalaze beogradskih lekara, pa će predmet najverovatnije završiti na sudu. "S obzirom na aktivnosti koje Šešelj sada ima u Beogradu, očigledno je da nije invalid prve kategorije", zaključio je Krnjić. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here