Pexels

Testosteron je polni hormon koji ima važnu ulogu u telu. Iako ga imaju i žene, prisutan je u mnogo većim količinama kod muškaraca i često se naziva muški polni hormon.

Najčešće se povezuje sa seksualnim nagonom i izdržljivošću, ali testosteron učestvuje u regulaciji brojnih vitalnih procesa kao što su formiranje kostiju, izgradnja mišića, metabolizam masti i energije, raspoloženje, seksualno i reproduktivno zdravlje.

Nivo testosterona se prirodno smanjuje sa godinama, ali postoje i drugi faktori osim starosti koji mogu uticati na to. Uključuju izloženost stresu, prekomernu upotrebu alkohola, višak kilograma, povrede testisa, razne infekcije, upotrebu određenih lekova, kao i neke bolesti, na primer bolesti bubrega, prenosi centarzdravlja.hr.

Postoji mnogo simptoma koji ukazuju na nizak nivo testosterona, a neke od njih možete uočiti i sami. U nastavku pročitajte šta su to i ako ih primetite, bilo bi dobro da razgovarate sa svojim lekarom kako bi vas, po potrebi, uputio na dodatne preglede.

Slab libido

Oslabljen seksualni nagon je jedan od najčešćih znakova koji mogu ukazivati na nizak nivo testosterona.

Iako se ovo smatra prirodnim fenomenom kada je u pitanju proces starenja, svakako bi trebalo da proverite da li je problem nedostatak testosterona ako primetite nagli pad u tom delu.

Poteškoće u održavanju erekcije

Testosteron pomaže u postizanju i održavanju erekcije. Zbog toga je neophodan za seksualnu funkciju, a njegov nedostatak može dovesti do erektilne disfunkcije. Međutim, nizak nivo testosterona obično nije primarni uzrok ovog problema.

Ukoliko primetite da imate poteškoća u postizanju i održavanju erekcije, obavezno se obratite lekaru jer erektilna disfunkcija može biti posledica raznih bolesti i stanja poput dijabetesa, poremećaja štitne žlezde, visokog krvnog pritiska, povišenog holesterola ili depresije.

Pušenje i prekomerna konzumacija alkohola takođe mogu imati negativan efekat.

Gubitak mišićne mase i nakupljanje masnog tkiva

Testosteron pomaže u stimulaciji sinteze proteina, koji je odgovoran za rast mišića, pa iz tog razloga muškarci koji pate od nedostatka testosterona često gube mišićnu masu.

S druge strane, nizak nivo testosterona može izazvati povećanje telesne masti i uticati na pojavu ginekomastije – povećanje tkiva dojke.

Ginekomastija se javlja kada postoji neravnoteža između testosterona i estrogena, a za razumevanje ovog problema važno je znati da se deo testosterona u muškom telu prirodno pretvara u estrogen.

Smanjena količina dlaka na telu

Testosteron igra ključnu ulogu u formiranju primarnih i sekundarnih polnih karakteristika, čime utiče na gustinu dlaka na telu, uključujući i lice.

Ako imate nizak nivo testosterona, možda ćete primetiti da vam dlake ispod pazuha, stidne dlake i dlake na grudima počinju da se ređaju i postaju ređe. Nizak testosteron takođe može uticati na rast brade.

Nasuprot tome, gubitak kose je obično povezan sa genetikom, a ne sa niskim nivoom testosterona.

Nedostatak energije

Hronični umor i gubitak energije su uobičajeni neželjeni efekti niskog testosterona. Umor može biti blag ili intenzivan, a važno je da čak i kada se dovoljno naspavate, nivo energije se neće značajno poboljšati ako je problem testosteron.

Tačan razlog zašto je testosteron povezan sa nedostatkom energije još nije u potpunosti shvaćen. Kod nekih ljudi, to je povezano sa anemijom, stanjem u kojem telo ima nizak nivo crvenih krvnih zrnaca, a umor je čest simptom.

Ovo delimično objašnjava vezu između testosterona i umora, jer je ovaj hormon povezan i sa proizvodnjom crvenih krvnih zrnaca.

Promene raspoloženja

Muškarci sa niskim nivoom testosterona mogu primetiti češće promene raspoloženja. Pošto testosteron utiče na mnoge procese u telu, osim na raspoloženje, može uticati i na mentalne sposobnosti, poput pamćenja.

Pored toga, postoje studije koje pokazuju da stariji muškarci sa niskim nivoom testosterona češće imaju problema sa anksioznošću i depresijom.

Međutim, treba imati na umu da na pojavu ovih stanja mogu uticati mnogi faktori, pa testosteron ne treba shvatati kao direktan i jedini uzrok.

Kako održati zdrav nivo testosterona?

Iako nije moguće samostalno uticati na sve faktore koji se odnose na proizvodnju testosterona, usvajanje zdravih životnih navika može pomoći.

– Održavajte željenu telesnu težinu. Gubitak viška kilograma može biti povezan sa povećanjem nivoa testosterona, posebno kod muškaraca koji su gojazni ili pate od gojaznosti određena medicinska stanja, kao što je dijabetes, koja mogu uticati na pad testosterona.

– Ograničite konzumaciju alkohola. Konzumacija alkohola može uticati na pretvaranje testosterona u estrogen, odnosno estradiol, biološki najaktivniji estrogen.

– Kontrolišite nivo stresa kojem ste izloženi. Kortizol, takozvani „hormon stresa“, može umanjiti efekte testosterona.

– Pobrinite se da spavate dovoljno. Nedostatak sna može uticati na nivo kortizola.

– Vežba redovno. Nivo testosterona može porasti nakon intenzivnog treninga, posebno treninga snage. Međutim, ovo je privremeni efekat.

– Vodite računa o uravnoteženoj ishrani. Pokušajte da smanjite potrošnju šećera, koji može negativno da utiče na nivo testosterona, a povećanje unosa hranljivih materija i mikronutrijenata može imati pozitivan efekat, na primer zdrave masti i cink, prenosi N1 Zagreb.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here