Tanjug/AP
Ratko Mladić

Presuda kojom je bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, sedma je takva presuda dosuđena za 28 godina postojanja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osnovan je od strane UN maja 1993. godine, kako bi se bavio ratnim zločinima počinjeni tokom raspada Jugoslavije devedesetih godina. Tokom svog rada izrekao je sedam doživotnih kazni zatvora, od kojih su sve prema Srbima – ako se računa i Ratko Mladić, kojeg danas očekuje pravosnažna presuda.

Među osuđenim na doživotnu robiju, nalazi se i Radovan Karadžić, koga je Žalbeno veća Mehanizma za međunarodne krivične postupke, naslednika Haškog tribunala, osudilo marta 2019. godine na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja.

Na doživotnu kaznu zatvora, pored njih dvojice, osuđen je i pukovnik i načelnik bezbednosti Glavnog Štaba VRS Ljubiša Beara, vođa paravojne formacije Beli orlovi Milan Lukić, komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Stanislav Galić, bivši ratni načelnik Generalštaba Zdravko Tolimir i načelnik bezbednosti Drinskog korpusa Vujadin Popović.

Dvojica Srba osuđeni su na 40 godina zatvora, i to Goran Jelisić i Milomir Stakić.

Jelisić je 1999. godine tu kaznu dobio zbog 15 zločina protiv čovečnosti i 16 slučajeva kršenja zakona i običaja rata, ali ne i za genocid, za šta je takođe bio optužen. Jelisić je kao komandant logora “Luka”, ulazio u hangar logora u kojima su bili zatvorenici izvodio ih a potom i ubijao.

S druge strane, Stakić, koji je bio predsednik SO Prijedor, osuđen je prvo na doživotnu kaznu zatvora, ali mu je potom ona preinačena 2006. godine na 40 godina zatvora, a osuđen je za istrebljenje, ubistvo i progon, a oslobođen za genocid i saučesništvo u genocidu.

Trojica Srba osuđeni su na 35 godina zatvora, i to Radislav Krstić, bivši general Vojske Republike Srpske, Milan Martić, predsednik Republike Srpske Krajine i Drago Nikolić, potporučnik i načelnik bezbednosti Zvorničke pešadijske brigade Drinskog korupsa VRS. Krstić i Nikolić su osuđeni zbog masakra u Srebrenici, dok je Martić proglašen krivim za
progon, ubistva, pritvaranje, mučenje, nehumana dela, okrutno postupanje, napade na civile, deportacije i prisilno premeštanje nesrpskog stanovništva, bezobzirno razaranje naselja i verskih objekata i pljačku imovine Hrvata i Bošnjaka u RSK, Cazinskoj krajini i Zagrebu.

Na kaznu zatvora veću od 20 godina, osuđeno je još 16 Srba, dok je ukupan broj osuđenih pred sudom u Hagu na svim stranama veći od 100.

Oslobođeni optužbi

Haški tribunal oslobodio je 2009. godine bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića optužbi za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. Tribunal je Milutinoviću sudio po optužnici za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskih civila sa Kosova u prvoj polovini 1999.

Bivšeg načelnika Generalštaba VJ Momčila Perišića Žalbeno veće tribunala u Hagu oslobodilo je 2013. godine optužbi za pomaganje i podržavanje VRS i SVK i da je doprineo počinjenju zločina u Sarajevu i Srebrenici i u raketnom napadu na Zagreb.

Svih optužbi, oslobođen je i kapetan Miroslav Radić, a njemu se sudilo zbog zločina na Ovčari.

Vladimir Kovačević Rambo bio je optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i granatiranje Dubrovnika, kao komandanta 3. bataljona trebinjske brigade JNA, ali je oslobođen optužbi zbog bolesti, jer okrivljeni nije bio u stanju da prati suđenje.

2 COMMENTS

  1. Opšte je poznato da se Srbima u Hagu moraju izreći najstrožije kazne
    da bi se opravdalo bombardovanje
    Srbije i kršenje međunarodnog prava
    od strane NATO okupatora.

  2. Sestoro Srba na dozivotnoj robiji. Hoce li i Mladic? Hahahahahahahahahaha. Jok, ti ces.
    Jadni nas general. Jadni nasi osudjenici. Ko ih je poslao, ko ih je predao Haskom sudu???
    Niko drugi nego mi Srbi. I kao sad kukamo nad njihovim sudbinama, hahahah.

  3. nemoze srbija da digne glavu
    sve dok oni koji su predali srbske borce branitelje srbskog naroda
    samo narod u republici srbskoj ima obavezu da podigne glavu i pogleda slike svojih lidera i boraca da se prkrste i zamole gospoda da im olaksa zivot u njihovom jer su postali zrtve sbski igomaniaka za slobodu svog naroda

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here