Tanjug/AP
Donald Tramp i Kim Džong Un

Pjongjang nema nameru da pregovara sa Vašingtonom, izjavio je šef Odeljenja za američka pitanja Ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje Kvon Džong Gun, prenosi severnokorejska Centralna telegrafska agencija.

Kako navodi agencija, severnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je „jasno iznelo svoj stav“ u izjavi u vezi sa „neblagovremenim“ glasinama o samitu Severne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država“.

U obraćanju predstavnika Ministarstva spoljnih poslova navodilo se da se SAD „uporno drže neprijateljske politike“ prema Pjongjangu, nisu spremne da ponude neke nove uslove i ovu temu koriste za rešavanje unutrašnje političke krize, zbog čega Severna Koreja ne vidi potrebu za pregovorima na najvišem nivou i šokirana je saopštenjima o mogućem samitu.

„Nedvosmisleno ponovo izjavljujemo da ne nameravamo da se sastajemo licem u lice sa Sjedinjenim Američkim Državama“, ističe se u saopštenju koje je objavila agencija.

Ranije su, nakon pogoršanja međukorejskih odnosa, mediji i stručnjaci iz različitih zemalja, kao i neki zvaničnici, izjavljivali da postoji potreba, pa čak i mogućnost održavanja samita između Severne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država. Nadu da će se samit održati pre američkih predsedničkih izbora izrazio je južnokorejski lider Mun Džae In. Takođe od 7. do 9. jula očekuje se da specijalni predstavnik SAD za Severnu Koreju Stiven Bigan poseti Južnu Koreju.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime