EPA/Chris Ratcliffe
Si Đinping

Sastanak sa kineskim predsednikom Si Đinpingom je još jedna potvrda odličnih političkih odnosa Srbije i Kine, poručila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i prenela da je predsednik Kine potvrdio da će sledeće godine posetiti Srbiju.

„Si je potvrdio da će prihvatiti poziv predsednika Aleksandra Vučića i da će u svom gustom rasporedu naći vremena za još jednu posetu Srbiji“, prenela je premijerka Brnabić srpskim novinarima nakon razgovora sa Sijem.

Sa kineskim predsednikom, premijerka je razgovarala o političkoj i ekonomskoj saradnji, kao i o saradnji u svim drugim oblastima, sve većem broju kineskih turista u Srbiji, zajedničkim policijskim patrolama, odnosno o sveukupno jako bliskoj saradnji.

„Razgovarali smo o tome da Srbija podržava politiku jedne Kine, kao i da Kina i dalje nastavlja i nastojaće da podrži Srbiju u međunarodnoj areni kada je u pitanju Kosovo i Metohija“, istakla je Brnabićeva.

 

Ona je navela da je bilo reči i o infrastrukturnim projektima koje realizuju srpska i kineska strana, onima koji su završeni, kao i o onima koji su u toku ili u planu, kao i o sve većem broju kineskih investicija u Srbiji.

Razgovaralo se i o poslovanju Železare Smederevo, budući da je, kako je podsetila, kineski predsednik Si Đinping i bio čovek koji je sa srpskim rukovodstvom doveo „HBIS“ u Srbiju.

Podsetila je da je jedna od važnih investicija u Srbiji i kineska fabrika guma u Zrenjaninu, „Linglong“.

„Mnogo je tema, političkih i ekonomskih, i sastanak je još jedna potvrda prijateljstva i strateškog partnerstva dveju zemalja, i toga da Srbija i Kina dele viziju sveta koji je otvoren, slobodan za promet ljudi, robe, usluga i kapitala, svet bez barijera, bez protekcionizma, trgovinskih ratova“, zaključila je Brnabićeva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here