Tanjug/AP
Džo Bajden i Si Đinping (Foto; Arhiva)

Pitanje Tajvana je “crvena linija” u odnosima Kine i SAD i Peking neće zatvarati oči pred separatističkim aktivnostima snaga koje se zalažu za “nezavisnost Tajvana”, rekao je kineski predsednik Si Đinping američkom kolegi Džozefu Bajdenu u telefonskom razgovoru.

Si je izrazio nadu da će SAD sprovesti pozitivnu izjavu predsednika Bajdena o nepodržavanju nezavisnosti Tajvana.

Kineski predsednik takođe je rekao da Kina neće pasivno posmatrati ako SAD budu pokušale da potisnu razvoj visokih tehnologija u Kini i uskrate zemlji pravo na napredak.

On je primetio i da SAD neprestano vrše pritisak na naučnu, tehničku, trgovinsku i ekonomsku sferu Kine, a sve više kineskih kompanija nalazi se na listama sankcija.

– To nije “eliminisanje rizika”, već stvaranje rizika. Ako Sjedinjene Američke Države žele da nastave obostrano korisnu saradnju i zajednički dele dividende razvoja Kine, vrata Kine će uvek biti otvorena. Ali ako SAD budu insistirale na suzbijanju visokotehnološkog razvoja Kine i lišavale Kinu njenog zakonskog prava na razvoj, nećemo ćutke posmatrati i ostati neaktivni – rekao je kineski predsednik.

Đinpingi je kazao i da su se odnosi Kine i SAD stabilizovali poslednjih meseci, što su pozdravili svi sektori stanovništva u obe zemlje, kao i međunarodna zajednica.

– Prošlog novembra, predsednik i ja smo se sastali u San Francisku i predstavili viziju tog grada orijentisanu na budućnost. Tokom proteklih nekoliko meseci, timovi sa obe strane su ozbiljno radili na sprovođenju sporazuma koje smo postigli – rekao je Si Đinping.

4 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

    • Ај ти први иди тамо…па нас обавести како си прошао…Да и ми кренемо…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here