Unsplash
Sidnej

Prema najnovijem svetskom istraživanju Ekonomist inteledžens junita (EIU – Economist Intelligence Unit) za 2022. godinu, Sidnej se našao među deset najskupljih gradova sveta.

Ovoj poziciji je najviše doprineo povećan izvoz koji je ojačao australijski dolar.

Istraživanje, sprovedeno u avgustu i septembru ove godine, upoređivalo je više od 400 pojedinačnih cena za više od 200 proizvoda i usluga u 172 grada širom sveta.

Zanimljivo je da su Melburn i Brizbejn popeli na lestvici najskupljih gradova, samo je Pert pao.

Tako se prestonica Viktorije našla među 15 najskupljih lokacija, što je skok za jedno mesto. Brizbejn se sa 36 mesta u 2021. godini popeo na 32, dok je Pert pao za dva mesta (73. pozicija).

Singapur i Njujork su zajednički postali najskuplji gradovi za život. Tel Aviv, koji je bio na vrhu liste lane, sada je zauzeo treću poziciju. Singapur je pre toga bio u vrhu deset godina zaredom.

Hong Kong i Los Anđeles zaokružuju prvih pet najskupljih mesta.

Azijski gradovi su imali tendenciju da izbegnu strmoglavi rast cena koji je primećen u drugim delovima sveta, sa prosečnim povećanjem troškova života od 4,5 odsto, iako su rezultati pojedinačnih zemalja varirali zbog vladine politike i kretanja valuta.

S druge strane, San Francisko je skočio na osmo mesto (prošle godine 24.). Kineski gradovi su takođe skočili na listi, a Šangaj se našao u prvih 20.

Glavni grad Sirije Damask i libijski Tripoli su najjeftiniji gradovi na svetu.

– Rat u Ukrajini, zapadne sankcije Rusiji i kineska politika nultog kovida izazvali su probleme u lancu snabdevanja koji su, u kombinaciji sa rastućim kamatnim stopama i promenama deviznog kursa, rezultirali krizom troškova života širom planete – naglasila je Upasana Dat iz EIU-a.

Ona naglašava da je prosečni rast cena u 172 grada najjači za poslednjih 20 godina, za koliko poseduju digitalne podatke.

Inače, troškovi života u 172 najveća svetska grada porasli su u proseku za 8,1 odsto tokom prošle godine, podstaknuti između ostalog i ratom u Ukrajini i kidanjem lanca snabdevanja.

Globalno, najbrži rast cena zabeležilo je gorivo, kao i 2021, koje je skočilo za 22 odsto u lokalnoj valuti.

Cene komunalija, poput struje, uz hranu i osnovne potrepštine za domaćinstvo takođe su brzo skočile.

Nasuprot tome, cene robe i usluga za rekreaciju su snižene. Ovo može da odražava smanjenu potražnju jer se potrošači fokusiraju na potrošnju osnovnih stvari.

Inflacija

Iz ovih proračuna je isključen Karakas, glavni grad Venecuele, koji i dalje pati od hiperinflacije.

Naime, tamo je zabeležen rast cena od 132 odsto, što je znatno niži u odnosu na stopu hiperinflacije iz 2019. od preko 25.000 odsto.

Pored Karakasa, od velike inflacije “pate“ i drugi gradovi, poput Istanbula, Buenos Ajresa i Teherana.

Prosečna inflacija od 8,1 odsto u lokalnoj valuti i dalje je bila najviša u više od dve decenije istraživanja, i porasla je sa 3,5 prošle godine i 1,9 odsto u 2020.

 

Gradovi                                 Rangiranje

Singapur                               1

Njujork, SAD                         1

Tel Aviv, Izrael                      3

Hong Kong, Kina                 4

Los Anđeles, SAD               4

Cirih, Švajcarska                  6

Zzeneva, Švajcarska           7

San Francisko, SAD           8

Pariz, Francuska                  9

Kopenhagen, Danska        10

Sidnej, Australija                  10

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here