Tanjug
Peter Sijarto

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je politička strategija Mađarske da vodi odgovornu dobrosusedsku politiku koja podrazumeva da bez brzog razvoja i stabilne Republike Srpske, celokupni region Zapadnog Balkana ne može da bude stabilan, niti može da se razvija.

– Zbog toga smatramo da je podrška Republici Srpskoj u najboljem interesu Evropske unije – rekao je Sijarto za RTRS, dodajući da je podrška Mađarske Srpskoj nedvosmislena.

On je naglasio da bi politički pristup članica EU prema zemljama Zapadnog Balkana trebalo da počiva na uvažavanju i poštovanju, a ne na, kako je naveo, kritici, pritiscima i pretnjama liderima i državama.

Dodao je da su mađarska preduzeća, koja će učestvovati na Ekonomskom forumu u Banjaluci, zainteresovana za ulazak na tržište Republike Srpske koje ima veoma dobre uslove za investiranje i poslovanje.

– Dve vlade imaju dobre odnose, nema otvorenih pitanja između Mađarske i Srpske i to je veoma važno za ulazak ovih preduzeća na tržište Srpske – rekao je Sijarto, istakavši da dobri odnosi počivaju i na ličnim odnosima predsednika Srpske Milorada Dodika i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Dodao je da je Republika Srpska veoma pouzdan partner sa kojim poslovanje ima smisla i sa kojim nema iznenađenja u saradnji.

Govoreći o napadima zapadnih zvaničnika na Dodika, Sijarto je rekao da to ne treba da bude iznenađujuće, dodavši da je neprihvatljivo sankcionisanje političara koji su izabrani na izborima.

– Pravo rasuđivanja političara je pravo biračkog tela, odnosno naroda koji ga je izabrao. Ako se građanima sviđa kako njihova vlada postupa, to znači da vlada ima podršku i narod će je opet birati. Ako se narodu ne sviđa to što vlada radi, onda će narod na narodnim izborima da je smeni i to se zove demokratija – poručio je šef mađarske diplomatije.

On je naveo da pretnje legitimno izabranom političaru predstavljaju ozbiljnu povredu demokratije i nepoštovanje volje naroda.

– To predstavlja ozbiljno uplitanje u domaću političku situaciju zemlje i sa našeg stanovištva to je neprihvatljivo – naglasio je Sijarto.

Dodao je da su danas vladavina prava i demokratija izrazi koji se zloupotrebljavaju ili pogrešno upotrebljavaju od strane liberalnog mejnstrima.

– Kada u nekoj zemlji liberali ne dobiju izbore, onda demokratska priroda celokupnog političkog sistema odmah biva osporavana. Moramo da budemo svesni da su Brisel i celokupna evropska politička scena pod okupacijom, uglavnom ekstremnog liberalnog mejnstrima – rekao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, patriotiska i suverenistčka vlada će biti napadnuta jer, kako navodi, liberalni mejnstrim ne može da svari činjenicu da narod želi drugačiji način vladavine i drugačiju budućnost.

– Poštovanje odluke naroda kada je reč o budućnosti zemlje tog naroda, nažalost, nedostaje međunarodnoj politici. To je nešto sa čime se suočavamo proteklih godina. Zato nemojte biti iznenađeni u slučaju vaše patriotske vlade, u slučaju administracije predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Nemojte da vas iznenadi što je on pod napadima – rekao je Sijarto.

1 COMMENT

  1. Madjar. Dovoljno. Sta ce drugo reci – kad mu je gazda u Banja Luci i prima Miletov orden

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here