EPA/Andrej Čukić
Peter Sijarto

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto poručio je danas da izjave zvaničnika pojedinih članica NATO-a o slanju vojnih trupa u Ukrajinu povećavaju rizik od novog svetskog rata.

– U ovako kritičnoj situaciji nisu samo akcije te koje imaju značaj, već i reči imaju ogroman značaj. Dakle, kada je reč o izjavama o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu u ime određenih država članica NATO-a, to je zaista opasno, jer mi ne želimo da gledamo tu pretnju i zastrašujući rizik od izbijanja svetskog rata koji se približava – rekao je Sijarto, prenosi TASS.

Tokom sastanka sa opozicionim liderima početkom marta, francuski predsednik Emanuel Makron je ponovio da Francuska “nema granica i crvenih linija” po pitanju pomoći Ukrajini, što uključuje i potencijalno slanje kopnenih trupa.

Njegove reči oštro su kritikovali brojni NATO partneri, uključujući Nemačku, kao i političke partije u Francuskoj.

Lideri svih političkih partija optužili su Makrona za uvlačenje Pariza u sukob, za neozbiljnost, a takođe su mu zamerili što se o ovim pitanjima nije konsultovao sa parlamentom.

Nemački kancelar Olaf Šolc i ministar odbrane Boris Pistorijus rekli su da Berlin neće slati svoje trupe u Ukrajinu, a Šolc je naglasio da zemlje NATO-a u celini to neće učiniti.

1 COMMENT

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here