EPA/Darek Delmanowicz
Peter Sijarto

Mađarski ministar spoljnih poslova i ekonomskih odnosa sa inostranstvom Peter Sijarto, pozvao je danas svetske lidere da spreče podelu sveta na blokove, jer bi to onemogućilo saradnju u borbi protiv klimatskih promena i u sferi zaštite životne sredine.

Prema njegovim rečima, globalna bezbednost je u najvećoj opasnosti u poslednjih 80 godina, jer je najveći i rizik od trećeg svetskog rata, pretnja od terorizma raste, a razgovori o upotrebi nuklearnog oružja sve su otvoreniji.

– Ovi bezbednosni rizici, s jedne strane, nažalost, dovode do globalne podele na blokove, a sa druge strane do toga da svet ne može da obrati pažnju na veoma važne probleme koji su povezani sa izazovima održivosti sa kojima je suočena naša planeta – rekao je Sijarto tokom susreta sa mađarskim novinarima, pre početka sastanka Ekonomskog i socijalnog saveta UN koji je emitovan na Fejsbuku.

On je istakao da će Mađarska nastaviti da se zalaže da se u svetu umesto blokovske podele uspostavi period globalne saradnje i povezanosti, kako bi se u poslednjem mogućem trenutku donosile razumne odluke.

Mađarski ministar spoljnih poslova je podsetio da su i Centralna Evropa i konkretno Mađarska uvek bili na gubitku u situacijama kada je svet bio podeljen na blokove.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here