Silajdžić: Srbija mora da se izvini BiH!

0

 

Srbija da tretira BiH kao što to čini Hrvatska: Haris Silajdžić

 

 

"Svako izbegavanje tog termina nakon što ga je potvrdio Međunarodni sud pravde predstavlja negiranje genocida", kazao je Silajdžić, koji je i lider Stranke za BiH, u intervjuu za "Danas".

 

On je rekao da Srbija treba da tretira BiH "kao svaku drugu državu" i da se ponaša "na način kako to Hrvatska radi već deset godina i Crna Gora od svoje nezavisnosti".

 

"Samo tako, te nakon što iz Beograda dođe i zvaničan, civilizovan akt izvinjenja, možemo imati stvarno dobrosusedske odnose", rekao je on.

 

"Srbija mora izabrati. Ne može se, naime, izbegavati odgovornost tvrdnjom da je zločine počinio "Miloševićev režim", a istovremeno insistirati da je država Srbija potpisnica Dejtona. Ili su i zločini i Dejtonski potpis dela jednog čoveka ili odgovornost za oboje nosi država Srbija", kazao je Slajdžić.

 

 

Još jedan od onih koji ne prestaju da se pozivaju na Miloševiča: Haris Silajdžić

 

 

On je rekao i da je BiH u "svojim granicama stvarnost i međunarodno-pravna činjenica".

 

"Bilo ko, ko pokuša da to promeni, završiće gore nego oni koji su to ranije pokušavali", rekao je Siljdžić i dodao da je njegovo delovanje fokusirano na članstvo BiH u NATO-u i EU, kao i na punu primenu Dejtonskog sporazuma.

 

On je kazao da su se građani BiH 1992. godine opredelili za suverenu i nezavisnu BiH, koju su gotovo odmah priznale UN-a i sve zemlje sveta.

 

"Uloga Srbije u tom kontekstu se ne razlikuje od uloge bilo koje druge zemlje članice UN. Naime, suverenitet i teritorijalni integritet BiH ne zavise od Dejtona, već mu prethode i garantovani su Poveljom UN i drugim normama međunarodnog prava. Vezivanje tih pitanja za Dejton je čak i opasno, jer šalje poruku da suverenitet i integritet neke zemlje zavise od njenog unutrašnjeg uređenja", kazao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here