Siledžijama za volanom plene auta

0

KRAJ DIVLJANJU VOZAČA: Vozila na doboš

U Švajcarskoj ne znaju za protekciju: bivši golgeter FK Basel Raul Bobadilja je u mestu Seven (kanton Soloturn) snimljen policijskim radarom kako u svom crnom maseratiju, u zoni gde je brzina ograničena na 50 km na sat vozio 111 kilometara na čas.

Pozitivna statistika
Kao potvrdu da novi režim na cestama funkcioniše, Road Kros u pomoć poziva i statistiku: na švajcarskim cestama i ulicama u 2013. godini bilo je značajno manje mrtvih i teško povređenih kod nesreća izazvanim prekoračenjem brzine nego 2012. godine.
Takođe je i broj oduzimanja vozačkih dozvola zbog ekscesa za skoro četiri procenta opao.

Vozačka dozvola je na licu mesta oduzeta a skupoceno vozilo -zaplenjeno. On je jedan od stotinak bahatih vozača koji su u protekloj godini ostali ne samo bez dozvola već i bez auta kojim su počinili prekršaj, što je još jedan dokaz da za nasilnike za volanom tolereancije više – nema!
Od 1. januara prošle godine, u Švajcarskoj je na snazi u Evropi, sigurno jedan od najoštrijih zakona protiv autodivljanja, i to zahvaljujući saobraćajnom sigurnosnom programu Via sicura. Najveća dozvoljena brzina je 50 kilometara u gradu, van naseljenog mesta, 60 km i 80 kilometara na autoputu gde je to saobraćajni znakom ograničeno Ako se na autoputu prekorači dozvoljena brzina (više od 120 km), tada se vozač kategoriše kao vozač – divljak (bezumnik) i kažnjava se strogo.
Anketa koju su mediji proveli u svim kantonima, pokazala je da se zakon protiv "divljanja" za volanom u potpunosti primenjuje. Nadležne vlasti su 2013. otvorile širom Švajcarske ukupno 500 postupaka.
 

OSTAO BEZ DOZVOLE I AUTOMOBILA: Raul Bobadilja
Bosanac se trkao
Nerazumni vozači ipak, nisu nestali sa ulica. U kantonu Cug je u februaru ove godine jedan 16-godišnjak sa Kosova ukradenim autom svoga ujaka probio ogradu na autoputu pri brzini od 200 kilometara na čas.
U Aargau je policija uhvatila Bosanca i Švajcarca obojica 19 godina, koji su se trkali u naseljenom mestu.
Jedan od njih je vozio 101, a drugi 125 km na čas. Takođe u Aargau jedan je vozač koji je sa 140 km/h probio zaštitnu ogradu na cesti i za to dobio 18 meseci uslovnog zatvora i 4.000 franaka novčanu kaznu.
Međutim državno tužilaštvo ovom presudom nije bilo zadovoljno, te je slučaj prosleđen višem sudu.

Policija je povukla iz saobraćaja 100 automobila od siledžija, najviše u kantonu St. Galen. Tamo je u prošloj godini policija uhvatila 20 vozača siledžija. U svim slučajevima je prekršiocima na licu mesta oduzeto i vozilo. U kantonu Lucern je u policijsku zamku upalo 15 prekršioca dozvoljene brzine.
– I ovde se takođe auto, u najvećem broju slučajeva, može okarakterisati kao "ubojito oružje" i zbog toga hitno mora biti otklonjeno iz bezbednosnih razloga – kaže Simon Kop iz državnog tužilaštva u Lucernu. Šta će se se dalje dešavati sa vozilom, odlučuje nadležni sud.
Ukoliko je automobil iznajmljen na lizinig, raskida se ugovor i vozilo se vraća nazad firmi. Firma mora da se obaveže, da neće vozaču – siledžiji dati novi auto na korišćenje. Ukoliko auto već pripada vozaču sud može naložiti uništenje vozila, što se već dogodilo u kantonu Turgau.
Na osnovu iskustva načinjen je "prototip" divljaka za volanom: reč je uglavnom o mladim muškarcima, zaljubljenicima u automobile imigracionog porekla. Ali svako pravilo uvek ima svoje izuzetke. Tako je policija u St. Galenskom Rajthal radarom snimila jednu 50-godišnju domaćicu, iz Turgaua iz dobrog društvenog sloja, koja ranije nije bila kažnjavana. Ona je na autoputu vozila 212 km na čas (ograničenje je 120) pa je kažnjena sa 18 meseci zatvora -uslovno i novčanom kaznom od 10.000 franaka.
Road Kros, koji vodi Udruženje žrtava saobraćajnih nezgoda Valesca u Cugu raduje stroga primena novih zakona.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here