Youtube/AscotElite
Silvana Synovia

Silvana Synovia umetničko je ime mlade zvezde, našeg roda, koja je zablistala na švajcarskom filmskom nebu. U sredu, 27-og septembra 2023. premijerno je prikazan film „Rane ptice” (Early Birds) švajcarskog reditelja Mihaela Štajnera u kome glavnu ulogu igra mlada glumica našeg porekla Silvana Synovia. Radnja ovog akcionog trilera dešava se u Cirihu u čuvenoj Langstrasse gde je u novo otvorenom bioskopu „Frame” film prvi put i prikazan. Ovaj film je otvorio Ciriški filmski festival koji traje do 8. oktobra. Ono što je publici posebno bilo zaniljivo je to da su nakon odgledanog filma, po izlasku iz bioskopa, mogli da prepoznaju filmske scene koje su na velikom platnu upravo videli. Pre početka filma pred kamerama mnogobrojnih televizija i foto reportera zelenim tepihom prošetali su kako stvaraoci tako i glumci među kojima je posebnu pažnju imala naša mlada glumica Silvana. Iz prve ruke, od nama dobro znanog i istaknutog fotografa Mikija Erdboba, koji je bio na na licu mesta, saznajemo:

– Kročivši na zeleni tepih Silvana je na sebe privukla pažnju kako publike tako i novinara koji su se nestrpljivo nadmetali ko će pre i bliže da joj priđe. Imao sam veliku sreću da Silvanu upoznam još pre desetak godina kada je tek bila na početku svoje glumačke karijere. Tokom godina uradili smo više fotošutinga. Ono što slobodno i nedvosmisleno mogu da kažem, Silvana je najveći profesionalac sa kojim sam imao zadovoljstvo da sarađujem. Njena spremnost da zauzme svaku vratolomnu pozu i pokaže svaku emociju oduševila me je od prvog momenta kada sam je pogledao kroz objektiv – kaže Miki i dodaje:

– Silvanin raskošni dar, harizma, sjaj u očima i blistavi osmeh ostavili su me bez daha i mirne duše mogu da kažem da mi je jedini problem sa Silvanom bio koju njenu fotografiju da obrišem. Želim ovoj mladoj umetnici svu sreću ovog sveta i kao veliki partiota ponosan sam kako na Silvanu lično tako i na naš rod koji ovakve darovite mlade ljude rađa. Neka Silavana bude inspiracija svim mladim i talentovanim ljudima da slede njen primer i ostvare svoj san i neka znaju da uspeh ne dolazi preko noći ali kada se zna cilj do njega se nađe i put ma koliko on bio trnovit.

Stidljivo dete

O Silvani smo još saznali da je rođena u Bazelu 6. maja 1996. kao prvo od troje dece u porodici Stevanović. Silvanin otac je mašinski inženjer iz Beograda, dok je majka stomatolog poreklom iz Šapca. Porodica Stevanović živi u Basellandu, a kad dođu u Srbiju borave u prestonici. Mlađa sestra Dijana završila je ove godine Stomatologiju u Bazelu i po ocenama izabrana za studenta generacije, dok je najmlađi sin Dragan od sledeće godine na ETH na odseku za informatiku u Cirihu.

Silvana veća kao jako mlada pokazuje naklonost ka pozorištu i glumi. Roditelji su je upisali u glumačku školu ali pošto je bila stidljivo dete u početku je to za Silvanu bilo zastrašujuće da bi jako brzo otkrila izuzetnu draž glume koja je danas toliko ispunjuva i na čemu je roditeljima posebno zahvalna. Od tog momenta nije prestajala da učestvuje u raznim školskim pozorišnim predstavama.

Bez rizika nema uspeha

U 22-oj godini Silvana je bila na raskrsnici životnih puteva. Ili višu školu, miran i stabilan život ili ono čemu srce teži a što je za nju bila gluma. Sebi je rekla da bez rizika nema uspeha i hrabro se odlučuje za glumu. Napušta roditeljski dom i odlazi za Keln gde je posle zahtevnog prijemnog ispita dobila mesto na internacionalnoj glumačkoj akademiji u ovom gradu. Tri godine je studirala i uspešno položila diplomski ispit. Nakon toga snima više kratkometražnih filmova i učestvuje u studentskim projektima i muzičkim video spotovima.

Inače, za glavnu ulogu u filmu „Early Birds” kasting je trajao punih sedam meseci. Uprkos tome Silvana je istrajala i osvojila srca kako reditelja tako i publike. S obzirom da Silvana govori četiri jezika od kojih je maternji naravno srpski, nije neočekivano da će se možda pojaviti i u nekom domaćem filmu, a ni holivudski crveni tepih nije nemoguća misija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here